Treceți la conținutul principal

Spaghete aglio, olio, pepperoncino .. si rosii cherry



Imi place bucataria italiana. Foarte mult. Inventia asta cu pastele si cu pizza este absolut geniala. Practic ai o baza de la care poti porni cu imaginatia turata la maxim si rezultatele sunt fantastice. De exemplu, poti gati paste cu nenumarate legume, feluri de carne, sosuri, condimente. Pastele, ele insele sunt de mai multe feluri (voi scrie odata despre felurile de paste, promit!) si iti ofera cu generozitate posibilitati infinite de preparare. Si cu pizza lucrurile stau cam la fel - pornind de la un banal blat cu mozzarella si sos de rosii poti adauga ingrediente cate-n luna si-n stele - insa cred totusi ca pastele detin suprematia.
Tin minte ca pana sa ajunga si la noi pastele originale, adevarate, italienesti, nu mancasem decat binecunoscutele macaroane cu branza telemea, taieteii cu ou fierti in lapte sau facuti budinca cu branza dulce la cuptor si spaghetele (foarte cleioase si lipicioase) cu sos de rosii. Evident made in Romania. Si nu e de mirare ca nu intelegeam ce gasesc "macaronarii" aia la pastele fainoase si ce Dumnezeu le-o place asa mult incat sa faca din ele un simbol national?!

Pana cand am calatorit in Italia - una dintre tarile pe care le iubesc foarte mult si unde ma intorc mereu cu mare placere - si am vazut cu adevarat ce inseamna pastele acolo si cat de dumnezeiesc sunt pregatite. Si desi posibilitatile de pregatire sunt infinite, cum spuneam, una dintre retetele mele preferate de spaghete ramane poate cea mai simpla reteta si anume cea care da titlul acestei postari. De fapt, ea este celebra in varianta cu aglio, oglio, pepperoncino punct. Dar eu, ca orice femeie cu imaginatie si drag de gatit, mi-am luat libertatea de a mai adauga un ingredient: rosii cherry. Si rezultatul a fost minunat!
Si ca sa nu mai lungesc vorba, iata reteta dupa care pregatesc eu AOP (Aglio, Oglio, Pepperoncino) cum o prescurteaza sotul meu, AOP cu rosii cherry.
Ingrediente:
- ulei de masline extravergine
- spaghete (eu folosesc la aceasta reteta spaghete Barilla no. 3)
- ardei iute (proaspat sau uscat, fulgi - eu folosesc din ambele)
- usturoi
- rosii cherry (cat mai coapte sa nu fie acrisoare, dar nu foarte mari, cele cu dimensiunea cat o cireasa pietroasa - conform denumirii - sunt cele mai bune)
- parmezan ras (grana padano sau reggiano sunt foarte bune si se gasesc si la noi, e adevarat sunt destul de scumpe dar veti simti diferenta fata de branza de tip parmezan!
- patrunjel proaspat
- sare, piper
Pentru doua portii eu folosesc cam 250 de grame de spaghete, vreo 300 - 400 gr. rosii cherry, un ardei iute, vreo 6 linguri de ulei de masline, 2-3 catei de usturoi, o mana de patrunjel si parmezan dupa gust.
Se pune uleiul de masline intr-o tigaie (vedeti sa fie suficient de mare si inalta sa va incapa la sfarsit pastele in ea!) si cand s-a incins se arunca in el 2-3 (dupa gust mai multi sau mai putini) catei de usturoi taiati pe lung in patru. Se auresc (n-o mai zic pe aia cu "nu-i lasati sa se maroneasca ca au gust amar, o stiti deja!) se scot si se arunca. Se pune apoi jumatate din patrunjelul tocat si ardeiul iute (in functie de cat de iute mancati puteti pune mai mult sau mai putin, cu nervuri sau fara, etc) si se lasa pana intr-un minut amestecand in timpul asta. Se adauga rosiile cherry taiate in sferturi. Eu in momentul asta mai adaug 1 - 2 catei de usturoi taiati fin - pe astia nu ii mai scot sa ii arunc - sarez - gust, piperez - gust si las sa fiarba vreo 8 - 10 minute pana rosiile sunt facute si totul a capatat consistenta dorita pentru un sos nu zemos ci legat. In timpul asta, am pus si apa cu sare la fiert pentru spaghete, si le fierbem cam cu 1 minut mai putin decat scrie pe cutie (eu le gust totdeauna, si trebuie sa nu fie facute complet adica sa fie mai al dente decat al dentele pe care il veti manca). Le scurgem. Intre timp, sosul e gata, luam pastele si le aruncam peste sos, in tigaie, pe flacara mica. Amestecam usor sa incorporeze sosul. Pastele isi vor desavarsi consistenta - ceea ce nu au apucat sa faca mai devreme ca le-ati intrerupt pe buna dreptate - absorbind toate aromele si o parte din sos. Presaram deasupra restul de patrunjel - eu mai gust odata de sare, poate ele nu si-au tras suficienta sare la fiert si stingem focul. Din momentul in care puneti pastele in tigaie peste sos ele nu vor sta mai mult de 1 minut si ceva pe foc.
Pont: pastele odata puse in farfurie nu trebuie sa lase decat usoare urme de ulei de masline, daca aveti prea mult sos nu e bine, el trebuie sa fie absorbit de paste. Ca sa stiti exact ca procedati corect, adaugati treptat pastele peste sos, in tigaie, pana obtineti consistenta dorita. Mai bine mai putine paste, dar tavalite complet prin sos, decat multe paste si prea putin sos.
Serviti-le imediat, cu o mana de parmezan proaspat ras deasupra si un pahar din vinul rosu preferat. Cine mananca iute (mama mea bate toate recordurile in privinta asta!) isi mai poate adauga fulgi de ardei iute uscat pe deasupra.
(scuze, din poza mea cu ingredientele lipseste parmezanul .. deh, memoria)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si