Omleta este intotdeauna motivul pentru care ma dau jos din pat in diminetile de weekend atunci cand as vrea sa mai lenevesc un pic. Iubesc omleta. Zau. Nu ca nu as iubi si ouale ochiuri, mai ales din oua adevarate de tara si mai ales asternute pe un pat de sunculite rumenite. Paine alba (da, din aia nesanatoasa) proaspata si unt cu sare de mare (President, merita sa il incercati desi pretul e cam mare, dar daca mancam numai o data pe saptamana ca sa fim dietetici, merita). Dar ouale ochiuri sunt simple si nepretentioase. Le trantesti in tigaie - ma rog, cu grija, sa nu se sparga galbenusul ca doar vrem sa tavalim prin el paine alba si proaspata - si doar ai grija sa se prajeasca uniform, atat cat trebuie.
Pe cand omleta, omleta este sofisticata - ouale vor sa fie bine batute, condimentate, vor sa se imprieteneasca cu carnaciori veseli si gustosi, sau cu branza sau cu cascaval. Ori poate doar cu legume sau de ce nu, cu toate la un loc. Omleta este creatia de moment a bucatarului infometat sau doar pofticios, suporta nenumarate fantezii ale acestuia si te scapa si de toate resturile de prin frigider.
Pofta de weekendul asta s-a numit omleta taraneasca. Asta pentru ca a avut si ceapa si ardei si rosii si carnati. Cam asa:
6 oua mari
1 ceapa mica taiata julienne
1 ardei gras verde
2 carnaciori (eu am avut Meda semiafumati, foarte buni)
1 felie de branza topita (din cele subtiri pentru sandwichuri)
4-5 rosii cherry
patrunjel
cascaval ras
piper, sare, ulei
Am incins uleiul in tigaie si am aruncat in el ceapa, doua rosii cherry si ardeiul, toate taiate subtire. Le-am tavalit un pic, nu mult ca sa nu se prajeasca si am adaugat carnatii taiati rotocoale mici. I-am lasat si pe ei sa se rumeneasca putin. In timpul asta am batut bine ouale, am sarat, am piperat si am adaugat felia de branza topita rupta in bucatele si patrunjelul tocat marunt. Am aruncat amestecul in tigaie peste legume si carnaciori. Nu m-am straduit prea tare sa obtin o omleta ca la carte, impaturita frumos ba, din contra, am amestecat in ele ca la jumari si de-abia cand ouale s-au legat binisor de legume le- am intors usor cu o paleta si pe partea cealalta fara sa ma supar prea tare ca omleta mea nu ramane chiar intreaga. Aproape de final am aruncat deasupra o mana de cascaval ras, sa se topeasca usor. Am decorat cu restul rosiilor cherry feliate si am chemat lumea la masa.
Rezultatul obtinut il puteti vedea in imagine. Cat despre gust? As putea sa mananc asa ceva dimineata, la pranz si seara cateva zile-n sir fara sa ma supar.
Comentarii
Trimiteți un comentariu