Treceți la conținutul principal

Crumble cu mere


Pauzele lungi si dese ... sunt numai pe blog, si asta pentru ca in ultimul timp am gatit lucruri simple, ca la mama acasa: fasole batuta, varza calita, ghiveci, ciorbe ... Nu stiu de ce am avut o aplecare catre bucataria romaneasca si lucrurile ce imi amintesc de copilarie. Am facut pana si gris cu lapte si piure de cartofi :) Acum visez la o mamaliguta cu branza si smantana si oua ochiuri.
Dar printre toate mancaricile astea - pe cat de gustoase pe atat de simple si cunoscute, prea cunoscute ca sa ma laud cu ele pe blog :) - am mai strecurat in cate o seara si cate o noutate. De unele m-am si indragostit, cum ar fi acest crumble cu mere care a luat locul faimoaselor placinte cu mere din toamnele de altadata.

Si a avut asa un succes ca ladita cu mere parfumate de toate soiurile, primita cadou - s-a terminat cat ai zice "crumble". Merele au fost pregatite pentru imprietenirea cu aluatul in diverse feluri, in functie de timp, inspiratie si resurse. Dar cel mai simplu si mai simplu ramane modul de pregatire asemanator cu tarta tatin in care avem pentru umplutura:
  • cam 1 kg de mere curatate si taiate cubulete
  • 100 grame de zahar
  • vanilie (un baton, dar merge si esenta)
  • 50 ml de coniac (am pus Grand Marnier ca nu aveam coniac)
  • 50 grame de unt
Si purcedem la pregatirea merelor: am caramelizat intr-o tigaie zaharul iar cand a devenit auriu, am adaugat merele, untul, esenta de vanilie si la scurt timp coniacul. Am lasat la foc mic merele cat timp am facut aluatul; s-a format un sos caramelizat extraordinar de apetisant care s-a lipit usor de mere, yummy (aici trebuie supraveghere atenta, foarte usor se da din caramelizare in arsura).

(NOTA: Intr-una din dati, am adaugat peste toate astea si nitica smantana lichida pentru frisca si n-a fost deloc rau).

Cand am luat merele  de pe foc aluatul era gata. Un aluat facut din:
  • 200 gr faina
  • 120 gr unt (foarte rece, taiat cubulete)
  • 50 gr zahar
  • 1 praf de sare
toate puse in robot si mixate pana s-au facut firimituri (crumbles, na:)

Am repartizat merele in niste vase termorezistente si am presarat deasupra firimiturile de aluat, fara sa le presez. Recunosc, am pus destule firimituri, e grozav aluatul asta ... Peste firimituri am presarat niste zahar brun si un praf de scortisoara. Am bagat la cuptor pentru vreo 25 minute la temperatura moderata pana ce suprafata s-a colorat in maroniu si a capatat aspect crocant. Zaharul brun si scortisoara de deasupra fac minuni impreuna.

Afara intuneric, frig si vant, in casa cald si ceai cu aroma de vanilie langa un crumble cu mere. Dean Martin in surdina si lumanari cu scortisoara. Remediu garantat impotriva frigului venit timpuriu (of, sase luni de acu' inainte sa ne tot tratam ..)





Comentarii

  1. Always! Portie dubla din partea casei, stranger :)

    RăspundețiȘtergere
  2. tocmai prepar aceasta reteta...recunosc ca arata minunat,de abia astept sa mananc:)...eu am mai adaugat niste stafide negre si moi alaturi de mere...sper ca nu am stricat nimic!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Anonim: din contra, cred ca ai imbunatatit reteta! :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si