Pauzele lungi si dese ... sunt numai pe blog, si asta pentru ca in ultimul timp am gatit lucruri simple, ca la mama acasa: fasole batuta, varza calita, ghiveci, ciorbe ... Nu stiu de ce am avut o aplecare catre bucataria romaneasca si lucrurile ce imi amintesc de copilarie. Am facut pana si gris cu lapte si piure de cartofi :) Acum visez la o mamaliguta cu branza si smantana si oua ochiuri.
Dar printre toate mancaricile astea - pe cat de gustoase pe atat de simple si cunoscute, prea cunoscute ca sa ma laud cu ele pe blog :) - am mai strecurat in cate o seara si cate o noutate. De unele m-am si indragostit, cum ar fi acest crumble cu mere care a luat locul faimoaselor placinte cu mere din toamnele de altadata.
Si a avut asa un succes ca ladita cu mere parfumate de toate soiurile, primita cadou - s-a terminat cat ai zice "crumble". Merele au fost pregatite pentru imprietenirea cu aluatul in diverse feluri, in functie de timp, inspiratie si resurse. Dar cel mai simplu si mai simplu ramane modul de pregatire asemanator cu tarta tatin in care avem pentru umplutura:
- cam 1 kg de mere curatate si taiate cubulete
- 100 grame de zahar
- vanilie (un baton, dar merge si esenta)
- 50 ml de coniac (am pus Grand Marnier ca nu aveam coniac)
- 50 grame de unt
Si purcedem la pregatirea merelor: am caramelizat intr-o tigaie zaharul iar cand a devenit auriu, am adaugat merele, untul, esenta de vanilie si la
scurt timp coniacul. Am lasat la foc mic merele cat timp am facut aluatul; s-a format un sos caramelizat extraordinar de apetisant care s-a lipit usor de mere, yummy (aici trebuie supraveghere atenta, foarte usor se da din caramelizare in arsura).
(NOTA: Intr-una din dati, am adaugat peste toate astea si nitica smantana lichida pentru frisca si n-a fost deloc rau).
Cand am luat merele de pe foc aluatul era gata. Un aluat facut din:
- 200 gr faina
- 120 gr unt (foarte rece, taiat cubulete)
- 50 gr zahar
- 1 praf de sare
Am repartizat merele in niste vase termorezistente si am presarat deasupra firimiturile de aluat, fara sa le presez. Recunosc, am pus destule firimituri, e grozav aluatul asta ... Peste firimituri am presarat niste zahar brun si un praf de scortisoara. Am bagat la cuptor pentru vreo 25 minute la temperatura moderata pana ce suprafata s-a colorat in maroniu si a capatat aspect crocant. Zaharul brun si scortisoara de deasupra fac minuni impreuna.
Afara intuneric, frig si vant, in casa cald si ceai cu aroma de vanilie langa un crumble cu mere. Dean Martin in surdina si lumanari cu scortisoara. Remediu garantat impotriva frigului venit timpuriu (of, sase luni de acu' inainte sa ne tot tratam ..)
Uuuuu, it looks delicious! May I?
RăspundețiȘtergereAlways! Portie dubla din partea casei, stranger :)
RăspundețiȘtergerefoaaaaaaa, ce minunaaaaaaat! vreau si eu :)!
RăspundețiȘtergereAvem pentru toti prietenii! :)
RăspundețiȘtergeretocmai prepar aceasta reteta...recunosc ca arata minunat,de abia astept sa mananc:)...eu am mai adaugat niste stafide negre si moi alaturi de mere...sper ca nu am stricat nimic!
RăspundețiȘtergere@ Anonim: din contra, cred ca ai imbunatatit reteta! :)
RăspundețiȘtergere