Observati ca ramanem cumva tot in zona Orientului, cu retetele .. Sa mi se traga oare de la cina de acum cateva seri de la "Divan" unde mi-a placut mult si decorul si mancarea? Dap, nu-i exclus deloc! Mai ales ca aveau si ei la meze (gustari, da, stiu ca stiti da' asa, sa fie!) o salata foarte, foarte asemanatoare cu asta.
(Si trebuie sa fac inca o paranteza ca sa spun ca toata mancarea a fost foarte buna la Divan, insa humusul este de departe the best of toate humusurile mancate in Bucuresti!)
Revenind la reteta de azi ma gandeam cat de simpla si buna era salata orientala pe care o facea bunica mea ... Cartofi, ceapa, masline, ou fiert. Asta era pentru mine definitia de salata orientala. Mult mai tarziu aveam sa descoper salata asta cu maioneza. Sau cu maioneza si peste afumat. Primavara ii adaugam ridichi si salata verde, ceapa verde. Adevarul este ca poti face nenumarate combinatii. Si partea buna este ca o poti face mai ales de post.
(Si trebuie sa fac inca o paranteza ca sa spun ca toata mancarea a fost foarte buna la Divan, insa humusul este de departe the best of toate humusurile mancate in Bucuresti!)
Revenind la reteta de azi ma gandeam cat de simpla si buna era salata orientala pe care o facea bunica mea ... Cartofi, ceapa, masline, ou fiert. Asta era pentru mine definitia de salata orientala. Mult mai tarziu aveam sa descoper salata asta cu maioneza. Sau cu maioneza si peste afumat. Primavara ii adaugam ridichi si salata verde, ceapa verde. Adevarul este ca poti face nenumarate combinatii. Si partea buna este ca o poti face mai ales de post.
Eu am facut-o asa:
Ingrediente:
- 4-5 cartofi medii (de preferat rosii, sa ramana intregi la fiert)
- 1 ceapa rosie mare
- 1 legatura de ridichi (ati vazut ca se gasesc in piata ridichi si chiar mai bune ca asta primavara)
- 1 ardei gras
- 1 mana de capere
- 1 jumatate de capatana de salata verde
- 200 de grame masline kalamata
- mustar dulce
- ulei de masline, otet
- sare, piper
Spalam cartofii si ii fierbem in coaja. Odata curatati ii taiem in jumatati, pe lungime, iar apoi in felii subtiri. Curatam si spalam si restul ingredientelor dupa caz. Ceapa o taiem julienne, salata verde si ardeiul fasii, ridichiile feliute subtiri. Daca avem timp si chef scoatem samburii maslinelor - daca nu avertizam corespunzator mesenii :) Punem si capere din otet daca avem - sunt grozave in salata asta (puteti picura si din otetul lor un pic). Cine nu e prieten cu caperele, poate pune castraveciori in otet taiati felioare. Amestecam totul cu grija, ca nu vrem sa facem cartofii piure si asezonam cu o vinegreta pe care eu am facut-o dintr-o lingura de mustar dulce, trei-patru linguri de otet de mere cu miere, doua linguri de ulei de masline, sare si piper rasnit proaspat. Oricum, proportiile dintre ingredientele vinegretei depind de gustul fiecaruia (mie imi place mai acra).
Este o salata buna, sanatoasa si cu iz de copilarie :-)
of, uite cum ne potrivim noi, si mie imi place mai acra vinegreta. si deci cand ne vedem, mergem la Divan, va sa zica... ;)
RăspundețiȘtergereO portie generoasa pentru mine, te rog! :)
RăspundețiȘtergere@ Zazu - musai la Divan, musai humus, musai kebab cu vita si oaie!
RăspundețiȘtergere@ stranger - da' ai citit ca nu are nici pic de carne ? :))
Da, am. De ceva vreme sunt trecut la regim si mi se dau legume.Cica fac bine si sunt si sexy.:))
RăspundețiȘtergereAtunci sa mancam (si) mai multe legume! :)
RăspundețiȘtergere