Treceți la conținutul principal

Risotto cu creveti


Ingrediente pentru 4 portii:

24 de creveti prefierti
250 grame de orez pentru risotto (Scotti in cazul meu)
1 litru supa de legume sau de pui
1 pahar vin alb sec
1 ceapa tocata marunt
3 catei de usturoi
o lingura cu varf de radacina de telina data prin razatoarea mica
o mana de mazare boabe
50 grame unt
3 linguri de ulei de masline

Risotto este si el pe lista preferintelor mele cand vine vorba de bucataria intalieneasca. De obicei il fac pe cel simplu si cel mult ii adaug niste funghi porcini. Ca aici:


De data asta insa mi-a fost pofta de creveti si gandindu-ma langa ce i-as putea potrivi mi-a venit ideea grozava sa fac niste risotto pentru ei, ca vorba aia stiu ei italienii ce stiu cand fac combinatiile astea :)

Si am procedat in felul urmator.

Am curatat crevetii (cumparati de la Cora, proaspeti, de pe gheata) de capete si carapace lasandu-le doar coditele, am pus la fiert mazarea (congelata) si

m-am apucat de risotto:

Am curatat ceapa, telina si un catel de usturoi. Ceapa a fost maruntita, telina data prin razatoarea mica iar usturoiul maruntit si el. Intr-o cratita cu fundul dublu am incins doua linguri de ulei de masline extravirgin si am aruncat in el ceapa, telina si usturoiul. Am dat focul mic si le-am amestecat continuu pana s-au inmuiat si aurit / sticlosit fara sa se prajeasca. Acesta este ceea ce italienii numesc "sofrito" si care sta la baza oricarui risotto.

Bine, acest "sofrito" de fapt este larg raspandit in multe bucatarii din lume si se face din diverse legume taiate marunt si inabusite pe foc, ca punct de pornire pentru multe feluri de mancare.

Am lasat cratita pe foc in continuare, am pus peste sofrito orezul si am dat focul mai tare un pic ca sa se prajeasca orezul atat cat sa devina translucid. Atentie, trebuie amestecat in continuu altfel totul se va lipi de fundul cratitei (de-aia e buna o cratita cu fundul dublu, dar oricum de amestecat continuu nu scapati!). Cand bobul de orez a devenit translucid am adaugat peste el si ceilalti doi catei de usturoi maruntiti, am amestecat din nou si am stins totul cu paharul de vin alb sec. Am amestecat in continuare pana s-a evaporat alcoolul. Din momentul asta incepem si punem polonic cu polonic supa de legume sau pui (sau chiar de peste daca facem risotto cu creveti si/sau alte fructe de mare).  Fiecare transa de lichid trebuie lasata sa se evapore inainte de a o adauga pe urmatoarea, asta in timp ce amestecati frecvent, ca sa iasa amidonul din orez si acesta sa devina cremos, asa cum ii sta bine unui risotto :). Tot procesul dureaza in jur de 15-20 de minute. Daca terminati supa inainte ca orezul sa fie facut, puteti adauga apa. La final bobul trebuie sa fie un pic al dente iar consistenta risotto-ului suculenta, zemoasa.

Intre timp, cat am facut risotto si am tot turnat polonice de supa dupa polonice de supa peste el, am luat crevetii si i-am aruncat in tigaie in uleiul de masline incins in care aurisem doi catei de usturoi - pe care dupa aceea i-am aruncat (stiti deja). Am perpelit crevetii cateva minute pe fiecare parte (nu am exagerat cu timpul de pregatire pentru ca stim, se intaresc daca sunt prea mult tinuti pe foc). Am turnat un pic de vin si peste ei (cam un sfert de pahar) cu doua-trei minute inainte sa ii dau jos de pe foc. In tigaie se formase un sos bun de la creveti si vin, cu aroma subtila de usturoi, pe care l-am pastrat deoparte.

Am revenit la risotto care era la final, cu bobul cremos si un pic al dente asa cum trebuia sa fie si l-am luat de pe foc.

Pana la punctul asta reteta de risotto este valabila pentru un risotto simplu, de baza, care ulterior poate fi insotit de diverse legume, fructe de mare, etc. In aceasta etapa, in cazul unui risotto simplu (sau cum este cel de mai sus, cu funghi porcini) dupa ce se ia de pe foc se adauga parmezanul ras, untul, sarea si piperul - se amesteca totul si se lasa cinci minute acoperit cu un capac sa se combine aromele si gusturile.

In cazul de fata am sarit evident peste parmezan (nu se leaga cu creveti) si am adaugat in el: sosul ramas in tigaie de la creveti, mazarea fiarta, sucul de lamaie, untul, sare si piper rasnit proaspat. Am amestecat totul bine si am pus un capac deasupra. Am lasat cinci minute cat am pus masa.

Am scos risotto pe farfurii si am asezat deasupra crevetii. Adevarul este ca am primit multe laude si eu, dar si vinul Sauvigon Blanc de la Castel Starmina, pentru felul perfect in care s-a insotit cu crevetii si risotto :)



Bun, simt ca voi repeta curand reteta asta! O singura observatie: nu sunt sigura ca as mai pune mazare data viitoare ... In afara faptului ca da bine in farfurie, nu prea i-am gasit alte merite. Dar asa era reteta gasita la Radu (si adaptata si completata si cu sfaturi de la prietenul Jamie ;), da, stiu suna ciudat, sfaturi pentru risotto de la un englez?? Iaca da, asta e adevarul gol-golut!

Comentarii

  1. Poti sa incerci cu porumb. La fel de bine da in farfurie si isi are rostul. ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Zici? Nu m-as fi gandit la porumb langa creveti!

    RăspundețiȘtergere
  3. pai de ce nu? ca in paella apare si porumb, de exemplu. zic ca strainu' are dreptate! dar oricum, cu porumb sau fara, ia da o farfurie incoa. daca a mai ramas ceva :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Zazu, n-a mai ramas dar oricand putem pune de un risotto cu creveti pentru prieteni! :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si