Treceți la conținutul principal

Tarta Tatin cu sos de vanilie



In ciuda promisiunii de a nu mai pregati dulciuri - pentru ca le si mananc, si nu de alta dar imi propusesem sa tin dieta :P dar n-am zis clar de cand voi incepe - aseara a invins asadar pofta de tarta tatin. Aveam tot ce imi trebuie la indemana, adica:

pentru umplutura:

  • 1 kg de mere (ionagold)
  • 100 grame de zahar
  • vanilie (un baton)
  • 50 ml de coniac (stiu, ar fi mers mai bine calvados ca in reteta originala da' de unde)
  • 50 grame de unt
pentru aluat:

  • 200 grame de faina
  • 50 grame zahar
  • 125 grame unt
  • 1 ou
Am curatat merele de coaja si le-am taiat in jumatate pe orizontal. Le-am scobit de samburi cu un cutit si le-am pus intr-un vas cu apa sa nu oxideze pana le termin de curatat. Am pus pe foc o tigaie cu diametrul de 25 cm si am pus in ea zaharul sa se caramelizeze. Cand a devenit auriu, am adaugat merele, esenta de vanilie si la scurt timp coniacul. Am lasat pe foc mic merele cat timp am facut aluatul, suficient timp cat sa se formeze un sos caramel extraordinar de apetisant si merele sa prinda o culoare aramie. La un moment dat mi-am adus aminte ca nu am pus untul si l-am adaugat repejor starnind bulbuci de jur imprejur si ingrosand un pic caramelul. Trebuie sa mentionez ca am intors o data merele ca sa se faca uniform pe ambele parti.


In timpul asta am facut aluatul de tarta amestecand repede cu varful degetelor toate ingredientele de mai sus (untul cat mai rece, de la frigider, da?)  ca sa nu se topeasca untul. Am bagat aluatul la frigider pana s-au facut merele si s-au racorit un pic. Am incins si cuptorul la 180 de grade ca sa fie pregatit.

Cand aluatul a fost suficient de tare sa il lucrez, l-am intins cu sucitorul obtinand o foaie pe care am intins-o peste merele din tigaie, ca un capac, bagand marginile inauntru. Am dat la cuptor pana cand s-a rumenit frumos aluatul. 


Dupa ce am scos din cuptor am rasturnat tigaia cu merele in sus pe un platou. 


Si uitandu-ma eu asa la cat de apetisant arata tarta, si ca si cum caloriile nu erau suficiente si asa, m-am gandit sa fac si un sos de vanilie. Dupa reteta prietenei Anca (multumesc Anca, ma tot dedulcesc cu crema -sos de vanilie de cand am descoperit-o la tine) adaptata un pic. Adica:

  • un galbenus de ou (de tara) si un ou intreg
  • 50 grame de faina
  • 50 grame de zahar
  • 2-3 linguri de lapte rece
  • 1 cub de unt (cam 50 de grame)
  • coaja rasa de lamaie
Am frecat galbenusul de ou cu zaharul ca o crema, am adaugat faina si 1 lingura de lapte si am pus compozitia intr-o craticioara la bain marie, amestecand continuu. Am mai subtiat cu lapte pana am obtinut consistenta unui sos gros. Am luat de pe foc si cand s-a racit am adaugat untul si coaja rasa de lamaie.

Fix asa cum nu trebuie, la ora 9 jumatate seara toata familia manca tarta tatin cu muult sos de vanilie!

Comentarii

  1. vreau si eu o felie de "cu merele in sus". si mi-ai dat o idee cu coniacul ala... :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Bun venit Lara! a avut un rol important coniacul ala :)caramelul a avut un gust divin.. incearca si tu, nu vei regreta!

    RăspundețiȘtergere
  3. erata: am vrut sa scriu "bun venit (si ca) Lara!" sorry - ma grabeam sa raspund :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata delicios, si ce-i mai important: Nu-i verde!

    RăspundețiȘtergere
  5. :)) sper ca e de bine ca nu-i verde.

    RăspundețiȘtergere
  6. aoleu, isi aduce si aici obsesia anti-verde :))

    RăspundețiȘtergere
  7. aoleu, si eu care am in pregatire o postare cu supa crema de mazare cu menta! sa o mai aman un pic?

    RăspundețiȘtergere
  8. nunununu! aia mi-o dedici direct mie :))! mie imi place verde!

    RăspundețiȘtergere
  9. promise, zzz! postarea aia va fi pentru tine, my dear friend :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si