Treceți la conținutul principal

Tiramisu (la cupa)

V-ati gandit ca urmeaza ceva dietetic nu? Poate o supa sau o salata sau un shake de fructe? Ei bine, nimic din toate acestea deocamdata :) Pentru ca weekendul este dedicat placerilor culinare vinovate - de data asta tiramisu si-a cerut din plin drepturile de desert preferat al familiei.

Pentru mine, aceasta este reteta perfecta de tiramisu. De-a lungul timpului am tot cautat reteta mai apropiata de cea mancata candva in Italia. Cel mai bun tiramisu. Nu de alta, dar am dat si peste altele mai putin bune, tot in Italia.

In Romania nu am gasit inca un Tiramisu care sa se apropie de cel care mi-a placut mie si care - am aflat ulterior din search-urile date pe internet - este, se pare, reteta originala. Fara frisca, fara albus de ou.

Intr-una din incercarile mele, s-a intamplat ca prajitura sa nu se lege tocmai bine chiar dupa 24 de ore de tinut la frigider. Cred ca si din cauza faptului ca am exagerat un pic cu cantitatea de alcool :P (nu bauta, ci pusa in prajitura). 

Si atunci, ca sa nu mai am astfel de probleme, am pus Tiramisu in cupe.

Si acum sa trecem la reteta. Avem nevoie de:
  • 6 galbenusuri de ou
  • 500 grame Mascarpone
  • 500 de grame piscoturi Savoiardi  
  • 125 ml Marsala (sau vin Lacrima lui Ovidiu, sau coniac dar mai putin, cam 75 ml)
  • cam 300 ml de cafea tare si buna, un pic indulcita
  • 120 grame de zahar pudra
  • cacao pentru pudrat
Se bat spuma galbenusurile cu zaharul intr-un vas ce poate fi pus ulterior la bain marie. Cand totul este omogen se aseaza vasul intr-un alt vas cu apa, pe aragaz la foc mediu si se bate in continuare. Eu am folosit mixerul de la inceput pana la sfarsit. Treptat se incorporeaza si vinul. Se ia de pe foc in momentul in care crema s-a ingrosat suficient cat sa nu mai curga cu usurinta de pe paletele mixerului.Se lasa sa se racoreasca.

Intr-un alt castron se pune crema Mascarpone si se freaca spuma (ca sa nu aiba cocoloase). Se adauga peste ea crema de oua racita si se amesteca usor pana se omogenizeaza amestecul, de preferat de jos in sus.

Se baga la frigider pana cand va aranjati tava sau cupele in care urmeaza sa asezati prajitura. Oricare dintre recipiente ati folosi, este bine sa va faceti calculul astfel incat sa aveti un rand de piscoturi, un strat de crema, inca un rand de piscoturi si sa terminati cu un rand de crema. Puneti-va si cafeaua (racita in prealabil) la indemana, intr-o farfurie in care sa inmuiati piscoturile.

Asadar, inmuiati piscoturile in cafea (doar cate o secunda-doua pe fiecare parte) si asezati-le in strat uniform in tava sau pe fundul cupei. Puneti deasupra un strat generos de crema. Continuati cu urmatorul rand de piscoturi inmuiate in cafea si din nou cu crema. Cand ati terminat, acoperiti cu o folie de aluminiu si bagati la rece pentru cel putin 12 ore (recomandabil ar fi 24). Chiar inainte sa o serviti pofticiosilor inarmati din timp cu lingurite, presarati deasupra cacao cu ajutorul unei strecuratori.

In varianta cupelor va vor intra mai putine piscoturi si veti manca mai multa crema (un fel de zabaglione dar cu adaos de mascarpone) ceea ce mie imi place mai mult :)

Varianta tavii - neavand albusuri si frisca in compozitie este uneori posibil sa se lege mai putin (in functie de cat de mari sunt ouale, cat de mult iti scapa piscotul in cafea :D, etc) asa ca atentie la consistenta cremei.

Oricum, sugestia mea este sa incercati macar o data reteta asta ca sa simtiti diferenta.

Comentarii

  1. Acu' o să mă tot gândesc la el şi s-a zis cu cheful de lucru!

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am vrut, zau! dar acum stiu ce o sa pregatesc pentru tine cu prima ocazie cand ne vom vedea la mine :)

    RăspundețiȘtergere
  3. I`ve met you on a cocktail day, know you ( just a little)on a tiramisu mood ( lucky me wasn`t green one), wonder..what will come next..:D

    P.S. Imi place tare mult aceasta prajitura. Ghici ce o sa mananc la pranz.:))
    A propos, ai incercat tiramisul de la Trattoria Roma?

    RăspundețiȘtergere
  4. :) the best is yet to come! Adica dedicatia pe trei culori!

    La Trattoria Roma, not (desi pastele lor cu fructe de mare mi-au placut mult) - am incercat la Capriciosa unde imi place cum gatesc, inclusiv (sau mai ales) pizza, dar era the fluffy one, cu gust de frisca si albusuri :( Multumesc de pont, o sa il incerc la TR!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu placere! Incearca-l pe cel din Eminescu, pare mai aerisit. Cel de la Piata Operei sau Dorobanti tot timpul mult prea plin.:)

    RăspundețiȘtergere
  6. La cel de pe Eminescu ma gandeam si eu, acolo am fost prima oara si nu-mi vine sa le incerc pe celelalte :)

    RăspundețiȘtergere
  7. oooooooooooooooo, Denisaaaaaaaaaaaa! pai ce faci tu aici :))?!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si