Treceți la conținutul principal

Somon cu portocale la cuptor cu garnitura de porumb cu avocado - pentru un strain :)



Provocarea unui strain :) m-a facut sa descopar o combinatie absolut incantatoare. Pentru cui ii este lene sa urmareasca linkul, provocarea era sa gatesc ceva in culorile orange, galben si verde. Dar verdele sa nu fie o leguma :0

Combinatia incantatoare de care vorbesc s-a produs intre somon, porumb si avocado. Toate stropite din belsug cu lime, portocala si lamaie. Somon cu portocale mai facusem - de fapt marinat in suc de portocale plus ceva coaja rasa si apoi bagat la cuptor. Asadar, cerinta cu culoarea "orange" era rezolvata. Insa combinatia de galben cu verde + conditia ca verdele sa nu fie o leguma :) imi dadea de furca! Tot cautand pe internet ceva cu porumb de pus langa somon - fiindca aveam nevoie de galben in farfurie si simteam eu (nu degeaba) ca porumbul s-ar imprieteni repejor cu somonul - am gasit o minunata salata de porumb cu avocado. Avocado? Dar e minunat, mi-am zis.  Indeplinim si conditia culorii verzi!

Asadar, inainte de a prezenta reteta  trebuie sa multumesc unui strain pentru ocazia oferita de a descoperi combinatii savuroase si ii dedic aceasta reteta care a fost deja botezata in familie "reteta strainului" :D
  • 2 medalioane de somon (ale mele au avut cam 200 grame fiecare)
  • 1-2 lime
  • 1-2 lamai
  • 1-2 portocale (va zic 1-2 pentru ca daca nu sunt zemoase, cate una din fiecare e can putin)
  • 250 de grame de porumb la conserva
  • 1 avocado
  • ulei de masline, sare, piper
Se incinge cuptorul la 180 de grade. Se sterg feliile de somon cu un prosop de hartie, apoi se sareaza si se ung cu ulei de masline. Dupa ce se aseaza in tava de cuptor (preferabil cea cu gratar, de la Ikea, ca sa nu se lipeasca de tava) se stropesc cu zeama unei jumatati din portocala (am avut o portocala foarte zemoasa, dar altfel cred ca merge si o portocala intreaga, nu strica cat mai multa zeama, ba din contra). Apoi cu zeama unei jumatati de lime si unei jumatati de lamaie.

Taiati cealalta jumatate de portocala in felii subtiri si asezati-le pe bucatile de somon. 

Sfat: daca aveti timp (eu nu am avut), dupa faza asta cu zeama de protocale bagati tava in frigider si lasati somonul sa se marineze in zeama de portocala sare si ulei de masline, macar vreo doua ore.

Puneti tava in cuptorul incins si coaceti pentru 15 -20 minute in functie de puterea cuptorului. Controlati din cand in cand daca s-a facut (va dati seama dupa culoarea care se deschide si dupa fibra care se desprinde cu usurinta cand incercati sa bagati furculita in el). Cand vi se pare ca e aproape gata, treceti cuptorul pe functia grill (daca aveti - si mi-as dori sa aveti pentru ca operatia asta face toti banii - si bagati tava cu somonul cateva minute sub grill ca sa se rumeneasca. Scoateti-l de acolo cand va place cum s-a rumenit (mai mult sau mai putin, dupa gust).

Intre timp aveti suficienta vreme sa pregatiti salata pe care o veti servi langa somon. Deschideti conserva, spalati si scurgeti boabele de porumb. Curatati avocado si taiati-l bucati mici. Uniti avocado cu porumbul intr-un castron si stoarceti peste ele zeama de lime si lamaie. Sarati, piperati dupa gust.

Asezati pe fafurie impreuna cu somonul si ornati cu sferturi de lime si lamaie. Rasniti piper proaspat pe deasupra. Divin! Mai ales cu un vin alb sec, foarte rece.

PS: Ca sa nu incalc promisiunea iar reteta sa aiba toate ingredientele verzi nelegume :) adaug aici la sfarsit un pont pentru cei care fac casa buna cu verdele (zazu?): presarati patrunjel din belsug peste salata de avocado si porumb. Este ingrozitor :P de buna.


Comentarii

  1. Doamna, ma inclin! Multumesc pentru reteta (clar o s-o incerc in weekend, cu manuta mea o prepar) si pentru ca ati respectat promisiunea.
    Arata extraordinar si sunt sigur ca are si un gust nemaipomenit.
    Restul..este istorie! :)

    P.S. Pentru a doua oara am fost lasat "speachless" :))

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) me happy, happy! si o sa fiu happy si a treia oara daca iti va placea. astept feedback, please ..

    RăspundețiȘtergere
  3. p.s. arata si mai bine in realitate, dar eu iar am gatit in fapt de seara, si iar am pozat la lumina hotei de la aragaz :(

    RăspundețiȘtergere
  4. dar sa stii ca pozele la lumina hotei imi apar chiar artistice, n-ai de ce sa iti faci griji!

    RăspundețiȘtergere
  5. multumesc de incurajare! :) incerc sa scot ce-i mai bun din ele ..

    RăspundețiȘtergere
  6. Yummy yum...am cautat o reteta usoara cu somon si am dat peste aceasta minunatie. Din fericire aveam in casa toate ingredientele:) Usor de gatit si nu pica greu la stomac:) Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu mare placere! Ma bucur mult ca ti-a placut .. ma gandeam si eu zilele astea sa o repet.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si