Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe
repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care
este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul
Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. )
Ingrediente aluat:
Se desface capacul și se scoate bila de aluat (se culeg și rămășițele de pe pereții vasului unindu-se cu restul aluatului). Se pudrează blatul de lucru cu o lingură de făină și se tăvălește bila de aluat prin această până capătă o consistentă suficient de bună că să o putem întinde cu sucitorul pentru a obține foile de plăcintă. Se împarte bila de aluat în două părți egale care se întind cu sucitorul pe formă și dimensiunea tăvii (aluatul iese destul de elastic și unsuros drept pentru care se va întinde foarte bine).
Tăiați plăcintă după plac și ornați cu zahăr pudră. Deliciu!!
*cantitatea de aluat de mai sus este foarte potrivită pentru o tavă mai mică, cu dimensiunile L35, l25, h10. Dacă vreți să faceți o tavă mai mare (normală de fapt) dublați cantitatea de aluat.
Cheers,
Denisa
Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un
aluat al Laurai Adamache și a
fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe
whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că
toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva.
Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin
cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și
cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet 💗 prietenei mele G. care ne-a
nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din
cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :)
Ingrediente aluat:
- 250 grame făină
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță rasă praf de copt
- 100 ml apă caldă
- 100 ml ulei
Opțional (contribuția mea la rețeta acestui aluat)
- 1 plic de zahăr vanilat
- coaja rasă de la 2 lămâi bio
Ingrediente umplutură:
- 1 kg mere (cântărite înainte de a le curată de coji și cotoare)
- 5 linguri cu vârf de zahăr tos (sau mai puține, dacă vreți o varianta low-calories)
- 2 lingurițe de scorțișoară măcinată
La sfârșitul preparării veți avea nevoie și de două linguri de zahăr pudra (pentru ornat).
Mod de preparare umplutură de mere:
Se curată merele de coajă și cotoare și se dau prin răzătoarea mare. Se scurg de zeamă într-un tifon, sau pur și simplu cu mâna, se transferă într-o cratiță pe aragaz pe foc mic și se presară cu zahărul tos și scorțișoara. Se călesc amestecând din când în când să nu se prindă de cratiță, până se topește zahărul iar merele capătă o nuanță roșcat-aurie. Se dau deoparte să se răcorească.
Mod de preparare aluat:
Se pun toate ingredientele într-un recipient cu capac etanș - eu le pun în ordinea în care le-am listat mai sus. Se închide capacul bine și se agită cutia până când totul se omogenizează parțial într-un ghemotoc de aluat.
Se desface capacul și se scoate bila de aluat (se culeg și rămășițele de pe pereții vasului unindu-se cu restul aluatului). Se pudrează blatul de lucru cu o lingură de făină și se tăvălește bila de aluat prin această până capătă o consistentă suficient de bună că să o putem întinde cu sucitorul pentru a obține foile de plăcintă. Se împarte bila de aluat în două părți egale care se întind cu sucitorul pe formă și dimensiunea tăvii (aluatul iese destul de elastic și unsuros drept pentru care se va întinde foarte bine).
Într-o tavă tapetata cu hârtie de copt (sau dacă nu aveți în casă, cu puțin ulei și un praf de făină) așezați prima foaie de aluat și potriviți-o să acopere fundul tăvii* Înțepați blatul cu o furculiță din loc in loc. Așezați apoi uniform pe suprafața blatului umplutura de mere. Puneți și a doua foaie de aluat deasupra, înțepați-o și pe ea cu furculița și băgați-o la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 40 de minute sau până se coace blatul și devine auriu-roșcat.
Cheers,
Denisa
Comentarii
Trimiteți un comentariu