Treceți la conținutul principal

Toamna, un nou inceput ...


În mod paradoxal nu primăvara este anotimpul care mă inspiră la noi și curajoase începuturi, ci toamna. Să fie oare amintirea începutului unui nou an școlar? O amintire vibrantă, cu mirosul de coală de hârtie albastru-indigo în care înveleam caietele de școală, sau de uniformă cu șorț apretat - miros de rufe proaspăt spălate și călcate. Cu parfum de crizanteme și tufănele și început de covor de frunze sub tălpile sandalelor închise cuminte cu o cataramă metalică.
Începeam un nou an de școală cu rezoluții, așa cum încep acum la 1 ianuarie. Pe atunci nu știam nimic despre "rezoluții" dar din instinct asterneam în minte, într-un calendar imaginar, liste cu lucruri pe care urma să le aduc la îndeplinire negreșit în anul de școală ce abia începea. Cumva acea dată de mijloc de septembrie mă disciplina, mă readucea cu picioarele pe pământ după euforia vacanței. Pentru mine atunci începea un alt an din viață.

Lucrurile bune în viața mea au venit întotdeauna odată cu toamna. Poate pentru că atunci sunt mai pregătită să le primesc. Totul începe cu o dimineață proaspătă și mai rece ca de obicei, cu frunze care cad agale, cu lumina gri, ușor cețoasă. O dimineață în care simți nevoia să te așezi cuminte în față unui caiet gol, cu creioanele bine ascuțite alături și să începi să așterni "pe curat" prima tema.  Și despre ce aș putea scrie, decât despre ceea ce îmi place să fac.  

Scriu, fotografiez, gătesc, îmi place să îmi decorez casa și grădina, astea sunt bucuriile mele mai ales când sunt în weekend (iar în weekend sunt mai ales la țară). “La țară” uneori înseamnă și mici orășele în care oamenii sunt prietenoși și liniștiți. Aici viața este infinit mai pasnică, mai domoală, timpul curge altfel decât la București. Privirea nu se oprește în zidurile clădirilor ci cutreieră liberă pe dealuri molcome ce își schimbă lumina de la o oră la altă. Casele au grădini mari, pline de pomi grei de roade și bolte de viță de vie. Diminețile sunt răcoroase și aburite, netulburate decât de cântecul păsărilor. Este adevărat că uneori și de motocoasele care au luat încet locul coasei tradiționale, dar asta nu este nimic fată de zgomotul orașului. Iar serile miros deja a foc de lemne în soba. Aici sunt momente magice, de liniște, în care pot răsfoi o revistă așa cum făceam odinioară pană că internetul să ne ocupe viața, momente în care mă plimb prin livadă, momente în care gătesc ceva bun la aragazul de afară, sau momente în care pur și simplu stau pe o bancă și mă bucur de natură.

Am vrut să adun undeva aceste lucruri pentru mine și pentru ceilalți. Am zeci de poze pe care nu le-am descărcat din telefon. Am zeci de rețete noi sau de odinioară pe care vreau să le încerc cândva. Am sute de imagini păstrate în amintire despre lucrurile frumoase pe care le găsesti la tot pasul pe drumuri de țară. Le voi pune pe toate aici, si fiecare lucru va veni cu o poveste a sa. Evident că va fi foarte mult vorba despre mancare, doar asta este hobby-ul meu (my tasty hobby).  Dar și despre casă. Despre gradină. Si nu in ultimul rand - despre provocările și bucuriile vietii in afara orașului.

Si acum, nu imi ramane decat să vă invit cu drag pe aici și vă promit solemn ca o să vă placă 💗

Cheers,
Denisa

După-amiază de toamnă pe terasă


Un teanc de reviste de vechi, un pahar de vin roșu, 
nuci, struguri, mere și gutui din grădină. 


Undeva, in surdina un radio vechi canta ragusit.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Pavlova cu Capsuni

   Foarte celebra prajitura Pavlova a ajuns in bucataria mea intr-un moment in care aveam o multime de albusuri disponibile si capsunile trageau de mine sa le cumpar la fiecare colt de strada. A fost o experienta incitanta, nu mai facusem bezea in viata mea si aveam impresia ca este ceva ingrozitor de greu. Sincera sa fiu n-a fost foarte greu sa fac compozitia insa dupa aceea cuptorul nu m-a ajutat deloc si bezeaua s-a cam ars, dar una peste alta am avut pe masa ce am dorit, si nu pentru mult timp pentru ca s-a epuizat rapid, semn ca n-a fost rea nici asa, mai arsa :) Mai greu a fost sa fac frisca din smantana - nu mi-a trecut prin cap ca exista niste mici trucuri pentru reusita acesteia si nu este suficient sa o arunci in mixer si sa o mixezi. Secretul reusitei l-am gasit in cartea Silviei Jurcovan si se refera la faptul ca smantana trebuie sa fie foarte rece in momentul mixarii, ba chiar este recomandabil sa tinem si paletele mixerului un pic in congelator inainte de a