Treceți la conținutul principal

Pavlova cu Capsuni


  
Foarte celebra prajitura Pavlova a ajuns in bucataria mea intr-un moment in care aveam o multime de albusuri disponibile si capsunile trageau de mine sa le cumpar la fiecare colt de strada. A fost o experienta incitanta, nu mai facusem bezea in viata mea si aveam impresia ca este ceva ingrozitor de greu. Sincera sa fiu n-a fost foarte greu sa fac compozitia insa dupa aceea cuptorul nu m-a ajutat deloc si bezeaua s-a cam ars, dar una peste alta am avut pe masa ce am dorit, si nu pentru mult timp pentru ca s-a epuizat rapid, semn ca n-a fost rea nici asa, mai arsa :)
Mai greu a fost sa fac frisca din smantana - nu mi-a trecut prin cap ca exista niste mici trucuri pentru reusita acesteia si nu este suficient sa o arunci in mixer si sa o mixezi. Secretul reusitei l-am gasit in cartea Silviei Jurcovan si se refera la faptul ca smantana trebuie sa fie foarte rece in momentul mixarii, ba chiar este recomandabil sa tinem si paletele mixerului un pic in congelator inainte de a le folosi si chiar si vasul in care mixam. Apoi odata pornita actiunea, nu trebuie sa ne incurajam prea tare la mixat pentru ca frisca batuta prea mult se transforma imediat in unt.
Stiu ca acum vorbesc ca una care stapaneste tainele astea, dar numai pare asa pentru ca de fapt am irosit jumatate din cantitatea de smantana pana sa ma documentez si sa aflu ce e de facut. Irosit nu e bine spus pentru ca - fiindca nu imi place sa arunc - am pus "untul" astfel rezultat intr-o budinca de gris cu branza si stafide si drept urmare a iesit ceva de exceptie, cu mii de calorii ce-i drept dar foarte gustos.


Ingrediente

Pentru blatul de bezea
5 albusuri
300 de grame de zahar pudra
1 fiola de esenta de vanilie (sau si mai bine daca aveti miezul unui baton, eu n-am avut)
2 linguri de otet (alb, da?)

Pentru frisca
250 ml smantana lichida pentru frisca 33% grasime (eu folosesc Zuzu)
o lingura de zahar pudra

Pentru topping
1/2 kilogram de capsuni curatate, spalate si taiate jumatati


Mod de pregatire:
  • Separati albusurile de galbenusuri si dati-le pe acestea din urma deoparte (e momentul sa va ganditi sa faceti si un tiramisu ca sa nu le aruncati).
  • Daca ouale au fost la frigider tineti albusurile la temperatura camerei 30-40 de minute inainte sa le pregatiti . 
  • Aprindeti cuptorul si lasati sa se incalzeasca la temperatura mica (140 grade)
  • Puneti o hartie de copt in tava cuptorului si desenati pe ea - ajutandu-va de o farfurie intinsa intoarsa cu fundul in sus - un cerc in interiorul caruia veti aseza bezeaua.
  • Puneti albusurile impreuna cu zaharul si vanilia intr-un vas si mixati pana cand albusurile se fac spuma tare si cand ridicati mixerul din ele raman varfuri de spuma. La un moment dat, pe parcursul mixarii, adaugati si otetul.
  • Asezati bezeaua in tava in interiorul cercului desenat.
  • Dati la cuptor la foc mic (140 - 150 de grade) timp de o ora.
  • Dupa o ora (sau cand bezeaua este gata - aveti grija se poate arde usor) inchideti flacara si lasati usa cuptorului un pic intredeschisa pentru ca bezeaua sa se raceasca treptat (cam 30-40 de minute).
  • Scoateti bezeaua si asezati-o pe tava pentru servit.
  • Puneti smantana pentru frisca (racita in figider bine de tot inainte) intr-un vas (tinut si el in frigider in prealabil) cu zaharul si mixati cu grija pana smantana se leaga si se transforma in frisca. Nu insistati dupa ce s-a facut - se va transforma foarte repede in aschii de unt.
  • Ornati bezeaua cu frisca in strat gros.
  • Asezati deasupra capsunile.
  • Ocupati un loc strategic la masa :)
Pofta buna!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Toamna, un nou inceput ...

În mod paradoxal nu primăvara este anotimpul care mă inspiră la noi și curajoase începuturi, ci toamna. Să fie oare amintirea începutului unui nou an școlar? O amintire vibrantă, cu mirosul de coală de hârtie albastru-indigo în care înveleam caietele de școală, sau de uniformă cu șorț apretat - miros de rufe proaspăt spălate și călcate. Cu parfum de crizanteme și tufănele și început de covor de frunze sub tălpile sandalelor închise cuminte cu o cataramă metalică. Începeam un nou an de școală cu rezoluții, așa cum încep acum la 1 ianuarie. Pe atunci nu știam nimic despre "rezoluții" dar din instinct asterneam în minte, într-un calendar imaginar, liste cu lucruri pe care urma să le aduc la îndeplinire negreșit în anul de școală ce abia începea. Cumva acea dată de mijloc de septembrie mă disciplina, mă readucea cu picioarele pe pământ după euforia vacanței. Pentru mine atunci începea un alt an din viață. Lucrurile bune în viața mea au venit întotdeauna odată cu