Treceți la conținutul principal

Tarte cu ciuperci si tarte cu anghinare. Bine, si cu prosciutto :-)



Continuam in aceeasi nota, de indopat seara cu bunatati facute rapid, dupa retete simple si pe principiul "cu ce avem in casa" pentru ca turele de super / hipermarket ne displac total si le amanam cat mai mult cu putinta. De data asta lucrurile s-a precipitat un pic pentru ca s-au anuntat si prieteni in vizita exact cand eu ma gandeam ce sa gatesc repede si bun. 

Si fiindca aveam in congelator un aluat pentru foetaje, am "rasfoit" un pic prin blogosfera in cautare de idei. Am gasit sugestii destule dar cea mai tentanta a fost cea de la mazilique citire, pe care am adaptat-o my way, of course.

Intai si intai am pus la dezghetat aluatul. Adica l-am scos din frigider si l-am pus pe masa :). Apoi am calit un pic in tigaie niste ciuperci dintr-o conserva (in ulei, cu mirodenii)  - dar merg foarte bine si ciuperci proaspete, sau hribi uscati rehidratati - impreuna cu o ceapa uscata, doua fire ceapa verde, patrunjel si un ardei mic verde si el, taiate marunt. Am mai scotocit prin camara si am gasit niste anghinare in ulei de floarea soarelui care se pitea in intuneric. Degeaba - tarta scrie pe tine, i-am spus. In frigider am descoperit rosii cherry fooaarte coapte si le-am poftit si pe ele la aceasta lucrare. Am mai dat si peste niste felii de branza topita ceva branza gorgonzola "dolce" si un pachet de prosciutto. Well, gustarea frugala menita sa acompanieze berea avea sa se transforme in festin!

In timpul asta s-a dezghetat aluatul si l-am intins cu sucitorul in tava cuptorului dupa ce in prealabil am asezat dedesubt niste hartie de copt. Odata asternut aluatul, am pus pe toata suprafata lui 3 felii de branza topita rupta bucatele si apoi am pus pe jumatate din aluat ciupercile calite impreuna cu ceapa, patrunjelul si ardeiul iar pe cealalta bucatile de anghinare. Peste toate am presarat sferturi de rosii cherry si patrunjel din abundenta.  Am bagat la cuptor.

In timpul asta am pregatit a doua tava (de cuptor) intinzand aluatul pe hartie de copt, ma rog la fel ca la prima. Iar pe aluat am pus bucati de gorgonzola si fasii de prosciutto. Pe deasupra am presarat busuioc si parmezan (aici am gresit, a iesit un pic sarata - buna pe gustul meu, dar se stie cat de sarat mananc eu). Cat s-a facut tava cu ciuperci am facut si poze la cea cu gorgonzola sa vedeti inainte si dupa.


Dupa insa, n-a mai fost chip sa pozez ceva. Pofta era prea mare si pana sa iau eu aparatul nu mai ramasese mare lucru de pozat.

Topul preferintelor publicului a fost asa: locul I - tarta cu prosciutto si gorgonzola, locul II - tarta cu ciuperci, locul III - tarta cu anghinare. Pot sa confirm: primele doua sunt picante si cu multa personalitate in timp ce a treia are un gust mai delicat.

Comentarii

  1. aia cu anghinare poti sa o trimit incoa', daca nu o vrea nimeni. o primim cu drag :))!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, zi si tu, ce e mai dietetic si mai light nu e deloc apreciat .. noroc ca pot sa o impart cu tine!

    RăspundețiȘtergere
  3. nu inteleg de ce oamenilor nu le place anghinarea. acum, sincer, partea cu dieteticul... nici nu m-am gandit la asa ceva :)). pur si simplu imi place foarte mult leguma asta sau ce e ea :))

    RăspundețiȘtergere
  4. si mie imi place! As vrea insa sa o gatesc de proaspata, pana acum am incercat numai varianta conservata in otet si ulei. chiar si asa simpla in din borcan, cu rosii, patrunjel si putin usturoi e o nebunie!

    RăspundețiȘtergere
  5. si cu ulei de samburi de dovleac! extaz culinar, nu alta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Neeeeeeeee, aia cu anghinare o imparti cu mine.
    Intrebare: ce s-a intamplat cu acel post dedicat supei verzi si Zazuzei?:))))
    N-a prins la public?:P
    P.S. Me happy/ jubilez..

    RăspundețiȘtergere
  7. Strainule, o sa iti placa asta, stiu: sunt intr-un mood anti-verde .. Astept sa mai iau un kil in plus, cred, ca sa gatesc si ceva sanatos.

    Ce sa fac, am promis - am promis. Intr-una din zilele astea, foarte curand, mi-e teama ca vei vedea verde-n fata ochilor :)

    Dar dupa aia pot sa ma revansez: ce culoare preferi ? Just name it! (asta da provocare, sa gatesti pe culori!)

    RăspundețiȘtergere
  8. Challenge accepted!
    Ce spui de: galben, verde si orange? Sa te vad!
    Multumesc "in anticipatiune"!:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi place combinatia, iar provocarea e maxima! O sa imi faca placere sa inventez ceva :) Eu multumesc ca ai acceptat sa ma ajuti cu o tema pentru postarile viitoare! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Te-ai prins ca verdele a fost cerut pentru a o tachina pe Zazuza.
    O rugaminte: verdele sa nu fie o leguma.Plus ca va face provocarea si mai interesanta.
    Abia astept sa vad ce inventezi.

    RăspundețiȘtergere
  11. OK, verdele nu va fi o leguma :) acum si eu sunt nerabdatoare sa vad ce idee imi vine ..

    RăspundețiȘtergere
  12. sa vezi, poate verdele o sa fie vitrion, Bibicule ;))

    RăspundețiȘtergere
  13. cum asa? sa-mi otravesc si unul din si-asa putinii cititori? :) neee, nu se face.

    RăspundețiȘtergere
  14. pai nu, ziceam ca e ciudat sa ceara strainu' verde... hmmm... dubios :))

    RăspundețiȘtergere
  15. poate l-ai convins tu, n-ai vazut ce pozitiv a fost fata de ultimele "verzituri"? :D

    RăspundețiȘtergere
  16. nu cred nimic :)). a fost doar trist ca nu a mai avut tovaras de goange, cu Denise plecata la Roma & all :)))

    RăspundețiȘtergere
  17. Hei, sunt chiar aici! Suspicioasa mai esti, Zazuzo!But..Denise is back, sa te tii..

    RăspundețiȘtergere
  18. Hei, sunt chiar aici! :D
    Suspicioasa mai esti, Zazuzo. But, Denise is back, sa te tii!!

    RăspundețiȘtergere
  19. da, da, bine, bine... deja m-am inarmat cu rabdare (desi e mai pe duca decat resursele pentru crema de zahar ars :))) ).

    RăspundețiȘtergere
  20. Intre noi si restul blogosferei:chiar asa de rau e, iti pun nervii la incercare?:(

    RăspundețiȘtergere
  21. Surprind oarece tachinari pe aici ? :P
    Anghinarea asta - trebuie sa fie speciala. Sa mai coacem o reteta cu si despre ea :)

    RăspundețiȘtergere
  22. pai normal ca nu mai zici nimic, pentru ca tu crezi ca "anghinare" e o injuratura :)))

    RăspundețiȘtergere
  23. ps: desi fiarta nu mai e asa verde, totusi :)))).

    RăspundețiȘtergere
  24. sa-i zicem atunci in italiana: carciofi. Sa sune ca o vorba de alint (ma bag si eu, deh, daca tot sunt pe aici :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Well...pentru ca nu stiai, MTH-ule, italiana mi-e foarte apropiata. :P
    Zazu, io zic sa mai cerem inca o injuratura,nu?;)

    RăspundețiȘtergere
  26. Pe bune? si mie! si cand spun oamenilor de "sottilette" nimeni nu ma intelege ca vorbesc despre feliile alea de branza topita :P iar cu carciofi mi-a fost asa greu sa inteleg ca se cheama anghinare - ca pe vremea cand o primeam eu din Italia pe-aici nici nu se pomenea asa o minune :)

    RăspundețiȘtergere
  27. deci aici suntem in sfarsit de acord: draga mea, te rog, inca o tava cu anghinare pentru noi :)))

    RăspundețiȘtergere
  28. Nu-mi plac italienii, insa au o tara si o bucatarie extraordinara ( chiar si un sistem universitar foarte bun). Aceleasi sentimente ma incearca si fata de poporul francez - frumusetea tarii si bucataria, mai putin oamenii.. :D

    RăspundețiȘtergere
  29. @zazuza - vineeee! :)
    @Un_strain - sunt total de acord!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si