Treceți la conținutul principal

Cel mai bun tort de ciocolata

Later edit: sapte ani (si poate 30 de torturi) mai tarziu .. still the best chocolate cake :) - cu mentiunea ca am injumatatit cantitatea de zahar si evident am mai scapat de ceva calorii per portie. A, da .. si am jonglat un pic cu decoratul tortului. Exemplele le aveti la sfarstitul postarii. 
Cel mai bun tort de ciocolata. Cel putin asa mi s-a parut mie (si inca mi se pare) si tuturor celor care au mancat din el .... Este absolut divin, atat de ciocolatos si atat de minunat incat nu am cuvinte potrivite sa il descriu. Caut acum motive sa mai sarbatoresc ceva. Sa mai fac unul. Sau poate doua :))
Aveam asadar un sarbatorit drag (cel mai drag) si dorinta de a-i pregati un tort special. Am frunzarit pe internet pana cand EL, TORTUL, mi s-a aratat. Se numea "ultimate chocolate cake" si ne-am intalnit pe BBC Good Food. Din prima clipa am stiut ca nu ma va dezamagi. Si am avut dreptate. Este un tort cu blat un pic lipicios (nu este genul care trebuie insiropat) si cu o crema ganache gustoasa si foarte aspectuoasa. Dar sa nu mai pierdem timpul - pentru ca as putea sa va vorbesc o ora despre cat de bun este :)
Ingrediente pentru blat:
- 200 grame ciocolata amaruie de buna calitate cu peste 60% cacao (eu am folosit Heidi 75%)
- 200 grame unt, taiat cubulete
- 1 lingura cafea instant
- 170 de grame faina
- 1 varf de cutit de praf de copt
- 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
- 150 grame zahar Muscovado light (se gaseste la Carrefour)
- 100 grame zahar pudra
- 1 lingura de cacao
- 3 oua medii
- 75 ml sana (eu am folosit Danone)
ciocolata rasa (si/sau carlionti de ciocolata sau "fire cu gust de ciocolata" de la Dr. Oetker - le vedeti in fotografiile din varianta cu zmeura) pentru decorat / sau zmeura proaspata - varianta de vara / sau felii de portocala caramelizate - varianta de iarna.  

Ingrediente pentru ganache:
- 200 grame ciocolata amaruie (tot din cea folosita mai sus)
- 280 grame smantana pemtru frisca
- 2 linguri zahar pudra
Incalziti cuptorul la 140 grade C. Ungeti cu unt (sau tapetati fundul formei cu hartie de copt) o forma de tort. (Ideal ar fi sa aveti o forma de tort cu diametrul de 20 cm, ca sa puteti taia blatul in trei, eu am avut de 26 de cm si l-am taiat numai pe din doua). Rupeti in bucati ciocolata intr-o craticioara cu fundul dublu. Adaugati peste ea untul taiat cubulete si cafeaua instant dizolvata in 125 ml apa. Incalziti pe foc mic pana se topeste compozitia si devine catifelata – nu tineti pe foc mai mult decat necesar. (daca nu aveti craticioara cu fund dublu pregatiti totul la la bain-marie)

Cat timp se topeste ciocolata amestecati faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, cele doua tipuri de zahar si cacaoa intr-un vas larg. Amestecati cu mana ca sa puteti sfarma micile cocoloase care se formeaza (mai ales la zaharul pudra si Muscovado) sau treceti-le printr-o sita. 
Bateti ouale intr-un vas si adaugati sana peste ele. 

Cand ciocolata s-a mai racorit turnati-o peste mixul de faina si apoi ouale batute cu sana amestecand usor pana se incorporeaza totul si aspectul devine lucios si neted. Turnati amestecul in forma de copt si dati la cuptor pentru aproximativ o ora si jumatate la temperatura de 160-180 grade. Oricum dupa o ora am facut testul cu scobitoarea (daca infipta in blat iese inapoi curata, atunci este gata). Nu va ingrijorati ca suprafata blatului s-ar putea sa se crape putin.
Dupa ce scoateti din cuptor lasati sa se racoreasca inainte de a scoate blatul pe un gratar sa se raceasca de tot. Blatul se va lasa un pic, dar nu-i problema. Odata ce s-a racit, taiati blatul in doua sau in trei pe orizontala. Aici – dupa cum vedeti in poza – eu a trebuit sa il tai in doua pentru ca am avut o forma de tort mai mare decat trebuia.

Pregatiti ganache-ul : rupeti ciocolata in bucatele mici, si puneti-o intr-un vas. Intr-o craticioara incalziti pe foc mic frisca lichida cu zaharul pana aproape de fierbere. Opriti focul si adaugati peste ea ciocolata. Amestecati pana se topeste ciocolata si crema capata un aspect catifelat.

Puneti blaturile unul peste altul cu o parte din crema ganache (nu foarte multa) intre ele. Pastrati mare parte a cremei pentru ornarea tortului imbracand si marginile acestuia cu ajutorul unei palete. Decorati cu ciocolata rasa sau fasii de ciocolata taiate cu peeler-ul de legume. Mie nu mi-au iesit din prima carliontii pentru ca am incercat sa fac asta cat ciocolata era rece. Dupa ce m-am enervat si am decorat cu ciocolata rasa am constatat ca operatiunea mergea mai bine cu ciocolata la temperatura camerei. Dar era tarziu si nu am mai facut decat o floare :( si am decorat cu afine si coacaze.

V-am spus cat de bun e tortul asta? Este absolut divin, atat de ciocolatos si atat de minunat incat nu am cuvinte potrivite sa il descriu. Caut acum motive sa mai sarbatoresc ceva. Sa mai fac unul. Sau poate doua J

Intre timp, cum spuneam tortul acesta a fost prezent la foarte multe dintre momentele speciale din viata noastra si de-a lungul timpului a fost ornat in diferite moduri. Cea mai potrivita combinatie mi s-a parut a fi de departe cea cu portocale caramelizate in zahar, iar pentru vara as alege varianta cu zmeura, sau coacaze rosii si afine.





Cu zmeura si afine. 

Cu coacaze rosii (da, am facut si cate doua deodata)

Cu portocale caramelizate, de Anul Nou. 

Iar acestea de mai jos sunt fotografiile primei postari (la care tin foarte mult, desi sunt facute la lumina becului din living) postare din 28 noiembrie 2011

Comentarii

  1. Doua! Nu de alta, dar vreau si eu cam jumatate.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bun, mi-am rezervat juma` de tort! Me jubileaza!!

    RăspundețiȘtergere
  3. vaaaaaaaaaaai! straine, da' se poate?! mananci prajituri fara noi?! bineeeee!

    RăspundețiȘtergere
  4. Iar cealaltă jumătate o iau eu! :))

    RăspundețiȘtergere
  5. @ zazuza: normal, ca tortul nu e verde :))
    @ adina: asta pentru ca n-am facut inca niste pasteis de nata sau de belem :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Zazu, de ce crezi ca am cerut jumatate de tort? Pentru voi si pentru mine. ;)
    (Voi nici nu aveti idee cat de darnic si bun sunt!)

    RăspundețiȘtergere
  7. da, suntem profund impresionate. sau am fi - daca nu te-am cunoaste :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Eh, una-i politica interna si alta cea externa...

    RăspundețiȘtergere
  9. please help... la 140grade in cuptor dupa jumatate de ora crusta era formata dar in interior era inca lichid... intr-o ora jumate ar fi fost ars... la ce temperatura ar trebui totusi sa il coc? :D TIA!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :( ma tem ca raspunsul meu vine cam tarziu, dar nu stiu cat de mult pot sa te ajut, cand e vorba de coacerea in cuptor depinde mult de caracteristicile acestuia. In cazul meu, la cuptor (pe gaz, nu electric) formula asta a mers, blatul a fost un pic crocant la suprafata intr-adevar, dar cred ca si din cauza ca se caramelizeaza putin in timpul coptului .. sper totusi sa fi iesit in final, te rog mult scrie-mi si spune-mi!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si