Later edit: sapte ani (si poate 30 de torturi) mai tarziu .. still the best chocolate cake :) - cu mentiunea ca am injumatatit cantitatea de zahar si evident am mai scapat de ceva calorii per portie. A, da .. si am jonglat un pic cu decoratul tortului. Exemplele le aveti la sfarstitul postarii.
Cel mai bun tort de ciocolata. Cel putin asa mi s-a parut mie (si inca mi se pare) si tuturor celor care au mancat din el .... Este absolut divin, atat de ciocolatos si atat de minunat incat nu am cuvinte potrivite sa il descriu. Caut acum motive sa mai sarbatoresc ceva. Sa mai fac unul. Sau poate doua :))Aveam asadar un sarbatorit drag (cel mai drag) si dorinta de a-i pregati un tort special. Am frunzarit pe internet pana cand EL, TORTUL, mi s-a aratat. Se numea "ultimate chocolate cake" si ne-am intalnit pe BBC Good Food. Din prima clipa am stiut ca nu ma va dezamagi. Si am avut dreptate. Este un tort cu blat un pic lipicios (nu este genul care trebuie insiropat) si cu o crema ganache gustoasa si foarte aspectuoasa. Dar sa nu mai pierdem timpul - pentru ca as putea sa va vorbesc o ora despre cat de bun este :)
Ingrediente pentru blat:
- 200 grame
ciocolata amaruie de buna calitate cu peste 60% cacao (eu am folosit Heidi 75%)
- 200 grame unt, taiat cubulete
- 1 lingura cafea instant
- 170 de grame faina
- 1 varf de cutit de praf de copt
- 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
- 150 grame zahar Muscovado light (se gaseste la Carrefour)
- 100 grame zahar pudra
- 1 lingura de cacao
- 3 oua medii
- 75 ml sana (eu am folosit Danone)
ciocolata rasa (si/sau carlionti de ciocolata sau "fire cu gust de ciocolata" de la Dr. Oetker - le vedeti in fotografiile din varianta cu zmeura) pentru decorat / sau zmeura proaspata - varianta de vara / sau felii de portocala caramelizate - varianta de iarna.
- 200 grame unt, taiat cubulete
- 1 lingura cafea instant
- 170 de grame faina
- 1 varf de cutit de praf de copt
- 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
- 150 grame zahar Muscovado light (se gaseste la Carrefour)
- 100 grame zahar pudra
- 1 lingura de cacao
- 3 oua medii
- 75 ml sana (eu am folosit Danone)
ciocolata rasa (si/sau carlionti de ciocolata sau "fire cu gust de ciocolata" de la Dr. Oetker - le vedeti in fotografiile din varianta cu zmeura) pentru decorat / sau zmeura proaspata - varianta de vara / sau felii de portocala caramelizate - varianta de iarna.
Ingrediente pentru ganache:
- 200 grame ciocolata amaruie (tot din cea folosita mai sus)
- 280 grame smantana pemtru frisca
- 2 linguri zahar pudra
Incalziti cuptorul la 140 grade C. Ungeti cu unt (sau tapetati fundul formei cu hartie de copt) o forma de tort. (Ideal ar fi sa aveti o forma de tort cu diametrul de 20 cm, ca sa puteti taia blatul in trei, eu am avut de 26 de cm si l-am taiat numai pe din doua). Rupeti in bucati ciocolata intr-o craticioara cu fundul dublu. Adaugati peste ea untul taiat cubulete si cafeaua instant dizolvata in 125 ml apa. Incalziti pe foc mic pana se topeste compozitia si devine catifelata – nu tineti pe foc mai mult decat necesar. (daca nu aveti craticioara cu fund dublu pregatiti totul la la bain-marie)
Cat timp se topeste ciocolata amestecati faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, cele doua tipuri de zahar si cacaoa intr-un vas larg. Amestecati cu mana ca sa puteti sfarma micile cocoloase care se formeaza (mai ales la zaharul pudra si Muscovado) sau treceti-le printr-o sita. Bateti ouale intr-un vas si adaugati sana peste ele.
Cand ciocolata s-a mai racorit turnati-o peste mixul de faina si apoi ouale batute cu sana amestecand usor pana se incorporeaza totul si aspectul devine lucios si neted. Turnati amestecul in forma de copt si dati la cuptor pentru aproximativ o ora si jumatate la temperatura de 160-180 grade. Oricum dupa o ora am facut testul cu scobitoarea (daca infipta in blat iese inapoi curata, atunci este gata). Nu va ingrijorati ca suprafata blatului s-ar putea sa se crape putin.
Dupa ce
scoateti din cuptor lasati sa se racoreasca inainte de a scoate blatul pe un
gratar sa se raceasca de tot. Blatul se va lasa un pic, dar nu-i problema. Odata ce s-a racit, taiati blatul in doua sau in trei pe orizontala. Aici – dupa cum vedeti
in poza – eu a trebuit sa il tai in doua pentru ca am avut o forma de tort mai
mare decat trebuia.
Pregatiti ganache-ul : rupeti ciocolata in bucatele mici, si puneti-o intr-un vas. Intr-o craticioara incalziti pe foc mic frisca lichida cu zaharul pana aproape de fierbere. Opriti focul si adaugati peste ea ciocolata. Amestecati pana se topeste ciocolata si crema capata un aspect catifelat.
Puneti blaturile unul
peste altul cu o parte din crema ganache (nu foarte multa) intre ele. Pastrati mare parte a
cremei pentru ornarea tortului imbracand si marginile acestuia cu ajutorul
unei palete. Decorati cu ciocolata rasa sau fasii de ciocolata taiate cu
peeler-ul de legume. Mie nu mi-au iesit din prima carliontii pentru ca am
incercat sa fac asta cat ciocolata era rece. Dupa ce m-am enervat si am decorat
cu ciocolata rasa am constatat ca operatiunea mergea mai bine cu ciocolata la
temperatura camerei. Dar era tarziu si nu am mai facut decat o floare :( si am decorat cu afine si coacaze.
V-am spus cat de bun e tortul asta? Este absolut divin, atat de ciocolatos si atat de minunat incat nu am cuvinte potrivite sa il descriu. Caut acum motive sa mai sarbatoresc ceva. Sa mai fac unul. Sau poate doua J
Intre timp, cum spuneam tortul acesta a fost prezent la foarte multe dintre momentele speciale din viata noastra si de-a lungul timpului a fost ornat in diferite moduri. Cea mai potrivita combinatie mi s-a parut a fi de departe cea cu portocale caramelizate in zahar, iar pentru vara as alege varianta cu zmeura, sau coacaze rosii si afine.
Cu zmeura si afine.
Cu coacaze rosii (da, am facut si cate doua deodata)
Cu portocale caramelizate, de Anul Nou.
Iar acestea de mai jos sunt fotografiile primei postari (la care tin foarte mult, desi sunt facute la lumina becului din living) postare din 28 noiembrie 2011
Doua! Nu de alta, dar vreau si eu cam jumatate.:)
RăspundețiȘtergereS-a facut! :)
RăspundețiȘtergereBun, mi-am rezervat juma` de tort! Me jubileaza!!
RăspundețiȘtergerevaaaaaaaaaaai! straine, da' se poate?! mananci prajituri fara noi?! bineeeee!
RăspundețiȘtergereIar cealaltă jumătate o iau eu! :))
RăspundețiȘtergere@ zazuza: normal, ca tortul nu e verde :))
RăspundețiȘtergere@ adina: asta pentru ca n-am facut inca niste pasteis de nata sau de belem :))
Hehe, sunt cu ochii pe tine! :))
RăspundețiȘtergereZazu, de ce crezi ca am cerut jumatate de tort? Pentru voi si pentru mine. ;)
RăspundețiȘtergere(Voi nici nu aveti idee cat de darnic si bun sunt!)
da, suntem profund impresionate. sau am fi - daca nu te-am cunoaste :)))
RăspundețiȘtergereEh, una-i politica interna si alta cea externa...
RăspundețiȘtergereplease help... la 140grade in cuptor dupa jumatate de ora crusta era formata dar in interior era inca lichid... intr-o ora jumate ar fi fost ars... la ce temperatura ar trebui totusi sa il coc? :D TIA!
RăspundețiȘtergere:( ma tem ca raspunsul meu vine cam tarziu, dar nu stiu cat de mult pot sa te ajut, cand e vorba de coacerea in cuptor depinde mult de caracteristicile acestuia. In cazul meu, la cuptor (pe gaz, nu electric) formula asta a mers, blatul a fost un pic crocant la suprafata intr-adevar, dar cred ca si din cauza ca se caramelizeaza putin in timpul coptului .. sper totusi sa fi iesit in final, te rog mult scrie-mi si spune-mi!
Ștergere