Treceți la conținutul principal

La ferma de scoici Dalboka



Sau despre cum m-am dus la pomul laudat cu sacul ... plin de asteptari.

Da, v-ati prins, nu mi-a placut. Bine, este nevoie de o precizare totusi: nu mi-a placut partea cu mancarea, dar locul este superb. Am nimerit si o zi cu mare involburata, vant si cer schimbator si ce culori aveau apa si cerul .. Din pacate mi s-a terminat bateria la aparatul foto fix dupa ce am pozat mancarea - acum oripilati-va: "mancarea prima?!" Da, pentru ca de-aia mi-am facut blog culinar si nu de peisaje sau natura :P

Dar sa o luam in ordine. Drumul pana acolo a fost ok, intre timp - de cand tot zic eu ca ma duc - Kavarna si Dalboka apar pe indicatoare asa incat nu a ridicat probleme de orientare. Panta aia care coboara spre ferma / restaurant, despre care se vorbea pe net ca ar fi abrupta, greu de abordat cu masina dar si pe tocuri, etc. etc. era  asfaltata. E drept ca daca se intalnesc doua jeepuri pe drumul ala in anumite portiuni s-ar putea sa fie cam complicat dar portiunile ingustate sunt scurte. Am coborat asadar panta cu masina si in timp ce coboram de pe un camp pustiu am dat nas in nas cu o priveliste incredibil de frumoasa cu marea. Am parcat (muuulte masini de RO) si am fost abordati imediat de cate un reprezentant al fiecarui restaurant: cel din stanga si cel din dreapta. Asta stiti deja, zic eu, ca sunt doua restaurante si fiecare isi disputa suprematia in materie de bunatati din scoici.

Eu l-am ales pe cel din dreapta. Motivul a fost pe de-o parte ca in review-urile gasite pe net avea mai multe voturi pozitive decat cel din stanga si pe de alta pentru ca imi placea la nebunie cum arata, cu plasa aia agatata peste mese.

Restaurantul din dreapta





Ne-am asezat la masa patru oameni, dintre care unul care nu mananca scoici sau peste nici sa il pici cu ceara - nu stiu cu cine o semana, ca mi-e ruda buna:) iar eu sunt amatoare de chestii din astea. Asa ca domnul mofturos s-a "infruptat" dintr-o salata chopska pentru ca alte feluri fara legatura cu scoicile sau pestele nu exista in meniu (nici cartofi prajiti nu au / fac).

Am primit un meniu in limba romana, chelnarita vorbea in limba romana. Am luat cate o bere Kamentiza si ne-am pus pe studiat meniul, iar eu pe scormonit din amintiri recomandarile altora care fusesera acolo. Mi-am adus aminte ca citisem undeva prin blogurile mele preferate de micul dejun al lui Neptun, ca ar fi bun de tot. Si l-am comandat in deschidere impreuna cu o portie de icre. Apoi am frunzarit optiunile pentru felul doi si ne-am comandat asa: scoici in sos picant, scoici in sos de vin si scoici Burgas (umplute cu orez). Si am zis: sa vedem ce si cum si om mai comanda noi (asta da, inspiratie!).

N-apucasem ne terminam berea cand am vazut-o pe vasnica noastra chelnerita indreptandu-se suspect spre masa noastra cu o tava incarcata ochi cu mancare purtata pe umar. Tocmai voiam sa zic ca nu cred sa fie comanda noastra ca nu aveau cand s-o pregateasca. N-a fost cazul, tava a fost pusa cu hotarare pe masa si ce ne-au vazut ochii? ni se adusese toooaata mancarea comandata! Gustari, salata, felul doi, tot. Mai putin vinul - iar in mintea noastea peste + bere nu se imprieteneau nici sa le bati.

In suflete ne incoltise deja o usoara dezamagire. Scoicile aveau sa se raceasca pana mancam noi gustarile, ne gandeam. Dar aveam sa constatam ca nu era cazul sa ne facem probleme pentru ca toata mancarea, inclusiv scoicile mele in sos de vin si unt, era rece. Dar sa va spun cate ceva despre fiecare fel in parte:

Salata de icre


Ati mancat icre facute gata, cumparate din supermarket? Asa erau. Daca le-ar fi adus la masa intr-o cutie de icre gata facute cu eticheta Negro sau alta firma pe ele nu m-as fi mirat nici un picut.

Micul dejun al lui Neptun


Bun, dar nu sa cazi pe spate sau sa zici ca te perpelesti noaptea de pofta lui. De data asta macrourile sau heringii marinati cumparati din comert sunt la fel sau chiar mai buni. Patru, pardon, trei oameni nu au dovedit platouasul in cauza.

Scoici Burgas (umplute cu orez)


Reci. Orez lipicios, fad - un orez cu putin sos de rosii si patrunjel. Scoicile mici, mici de-abia se iteau din orez. Bottom line: mai mult pilaf decat scoici Burgas.

Scoici in sos de vin alb



Portioara pe care o vedeti mai sus ("portiile imense" de la Dalboka = alt mit demolat) si care costa 11 leva, adica 24 de lei, ar fi fost cea mai buna chestie din cate am incercat acolo (scoici, ceapa inabusita, ciuperci, patrunjel in sos de vin alb si mult unt) daca nu ar fi fost rece ca gheata.

Scoici in sos picant



Cand a venit la masa felul asta, m-am uitat cu invidie pentru ca initial asta voiam si eu sa comand si mi-a parut rau ca m-am razgandit. Oala avea capac si firesc m-am gandit ca in sfarsit scoicile alea sunt bune si calde. Am ridicat capacul insa nici macar o suvita de abur nu s-a ridicat din oala. Evident, erau reci. Dar am lasat la urma cireasa de pe tort. Cand am gustat scoicile in sos picant nu mi-a venit sa cred. Sosul picant era celebrul sos dulce-iute pentru pui care se gaseste in supermarket in sticlute diverse, ala gelatinos, rosior, cu cojite de ardei iute prin el. Oare cat de greu ii era bucatarului sa faca un sos din rosii naturale cu ardei iuti (ca tot geme Bulgaria de rosii si ardei) in loc sa verse o sticla de sos cumparata de-a gata peste niste scoici inabusite? 

Vinul din fericire a fost bun si rece, desi dupa toate astea m-as fi asteptat sa fie cald, logic nu?

Stiu ca va intrebati de ce nu am cerut sa ne incalzeasca mancarea? Unul la mana: pentru ca mult timp dupa ce ne-a adus totul pe masa chelnerita noastra a disparut si cam asa s-a intamplat si cu colegii ei de parca o gaura neagra ii inghitise subit. Iar doi - ca le mancam reci sau amortite un pic in microunde era cam tot aia.

Pranzul a costat 76 de leva adica 160 si un pic de lei fara bacsis. Eu zic ca este mult pentru ca nu ne-a placut. Daca ne-ar fi placut altul ar fi fost discursul.

Poate este de vina si experienta anterioara - de exemplu scoicile din Bruxelles sau scoicile mancate in in Maine, pe malul oceanului, mari si carnoase si care vin aburinde in cratite cu capac si cu cartofi prajiti fierbinti alaturi, numai buni de tavalit prin sosul cu maioneza si usturoi. Odata ce experimentezi asta e bine sa nu ai asteptari prea mari de la ferma de scoici Dalboka.

Oricum, intr-una din zilele astea ma voi razbuna: voi devaliza Metro de scoici si le voi gati in toate felurile de mai sus. My way. Si cu cartofi prajiti si sos alaturi. Razbunare!

NB: Asta, laolalta cu un pranz in Sozopol si o felie de pizza la colt de strada (not me!!) au fost singurele experiente culinare neplacute din Bulgaria. Despre restul - numai de bine.

Comentarii

  1. Welcome! :) A venit toamna intre timp ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am observat. Za Zuza ne-a bagat deja in toamana.
    Ce mai pregatesti bun??

    RăspundețiȘtergere
  3. pai na, trebuia sa vina si un review din asta. poate ca bulgarii au inceput sa sufere si ei de boala romaneasca: ai multi clienti? ok, acum e momentul potrivit sa dai cu calitatea de pamant :))! ce sa zic, mno, nici ca mai imi fac drum inspre acolo... ca asa aveam de gand.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ un strain - acu' ca s-a mai racorit, ma fac mai carnivora :-) just wait and see..

    @ Zazuza - da, astia din apropierea granitei cu Ro s-au molipsit repede. Da' de dus, poti sa te duci pe acolo, e prea frumos locul si acum stii macar la ce sa (nu) te astepti in materie de mancare. Sau poate restaurantul din stanga o fi mai bun ..

    RăspundețiȘtergere
  5. Za Zuza, hai? bineeeeee, las' ca vezi tu verde! :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. In stanga era mai bine. Chiar foarte bine!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si