Treceți la conținutul principal

Prajitura cu piscoturi a la Adi Hadean


Prajitura asta a fost o improvizatie de la un capat la celalat. Dar cum de cele mai multe ori improvizatiile conduc la rezultate neasteptat de bune am avut incredere si iata-ma gata sa repet oricand experienta asta si chiar v-o recomand si voua cu tot curajul.

Pozele nu sunt grozave - a trebuit sa pozez prajitura seara, cand am facut-o, ca nu mai rezista intreaga pana a doua zi, iar dimineata am pozat doar ce mai salvasem din ea :)

Si acum sa vedeti cum s-a intamplat de am ajuns sa fac o prajitura “a la” Adi Hadean si nu chiar reteta lui care ma inspirase inca de cand ii citisem denumirea «Vis de iarna – prajitura cu piscoturi » . Faceam un tort de portocale cu caramel ganache (este atat de bun si atat de usor de facut!) si m-am gandit sa schimb un pic reteta si in loc de ganache de ciocolata intre blaturi sa pun o crema de portocale. Am rasfoit dupa retete pe net, am dat de o reteta de orange curd care mi s-a parut buna si usor de facut si m-am apucat de treaba. Numai ca desi mi se paruse simplu de facut, in final crema mea nu a avut consistenta dorita si dezamagita de rezultat am abandonat-o in frigider si am mers pe reteta clasica de tort cu caramel ganache.


A doua zi am vrut sa fac ceva cu acel orange curd, normal. Cum "visul de iarna" imi staruia inca in minte, mi-am dat seama ca cea mai potrivita asociere ar fi intre crema de portocale si niste piscoturi Savoiardi - care nu-mi lipsesc din casa ca nu stiu cand m-apuca pofta de un tiramisu. Si odata luata decizia uite ce am facut din urmatoarele ingrediente:

Pentru crema de portocale (Orange curd)
  • 2 portocale mari, coapte si zemoase (de la care vom folosi coaja rasa prin razatoarea mica si zeama)
  • 200 g zahar
  • 4 oua intregi
  • 50 g unt, la temperatura camerei
Optional : o cutie de 150 grame de Almette cu smantana daca nu va iese crema :) dar si daca va iese mie mi s-a parut o asociere grozava (altfel orange curdul avea mult gust de ou si era si foarte dulce, dar si asta este o chestiune de gust).


Pentru blatul prajiturii
  • 20 de piscoturi Savoiardi (dar pot intra mai multe sau mai putine, in functie de vasul pentru care optati, asa ca fiti pregatiti)
  • cam 200 ml lapte
  • cam 150 ml coniac (mai mult sau mai putin dupa cum va place)
  • felii subtiri de portocala pentru ornat
(la cantitatea de lapte si coniac am aproximat cat am folosit eu dar depinde evident de numarul de piscoturi si de cat de mult le insiropati).

Cum facem crema

Amestecam intr-un vas (eu am folosit mixerul dar cred ca mai bine merge cu telul) untul, zaharul, ouale, zeama si coaja rasa de la cele doua portocale. Cand amestecul este cat de cat omogen mutam vasul la bain marie si il tinem pe foc amestecand continuu (cu mixerul sau cu telul) pana cand compozitia se leaga si devine suficient de consistenta ca sa ramana ceva pe lingura cand o scoateti din crema. (Trebuie sa aveti rabdare in etapa asta, eu nu am avut ca eram in criza de timp si crema nu s-a inchegat suficient) Cand ati ajuns la consistenta dorita, luati vasul de pe bain marie, lasati sa racoreasca si dati la frigider preferabil pentru cat mai multe ore.

Modificarea retetei de mai sus a constat la mine in faptul ca a doua zi, vazand ca scoasa de la frigider, unde statuse o noapte, crema tot nu avea consistenta potrivita, am unit-o cu  o cutie de 150 grame Almette cu smantana. Am pus crema Almette intr-un vas si am adaugat lingura cu lingura crema de portocale omogenizandu-le cu dosul lingurii. Am fost multumita de rezultat.

Cum facem blatul

A doua zi, avand crema gata deja, m-am ocupat de blatul din piscoturi. In primul rand mi-am pregatit un vas potrivit in care piscoturile sa intre fara sa fie nevoie sa le tai. Apoi am intins pe fundul vasului o folie de plastic alimentara lasand in laterale suficienta rezerva ca sa le impaturesc ulterior peste prajitura. Pe folia de plastic bine intinsa pe fundul vasului am intins un strat gros de crema de portocale pe care urma sa incep sa asez piscoturile. (Asta avea sa fie de fapt fata prajiturii).

Odata pregatit vasul, cea mai mare provocare a fost sa ma gandesc in ce insiropez piscoturile. N-aveam ceai verde si Marsala ca Adi Hadean. Dar aveam lapte si coniac Metaxa! "Ce combinatie grozava ar fi!" mi-am spus. Zis si facut. Am pus intr-o fafurie adanca lapte, peste el am turnat (din ochi, dar as zice ca a fost fifty-fifty) coniac si le-am incalzit un picut la microunde. Apoi am inmuiat piscot cu piscot in laptele cu coniac (fara sa le tin mult in lichid – se scufunda rapid pe o parte si se intorce si se tine o secunda si pe cealalta parte) si am inceput sa asez piscoturile pe fundul vasului. Cand am terminat de asezat primul strat de piscoturi l-am acoperit cu crema de portocale din belsug. Apoi am continuat cu un al doilea strat de piscoturi, si ultimul, pe care am pus mai putin crema, doar cat sa il lege – oricum nici nu ramasese prea multa!

Am impaturit marginile foliei de plastic peste prajitura si am dat la frigider pentru trei ore. Dupa trei ore de asteptare grea, am luat vasul din frigider, am desfacut folia impaturita si am pus deasupra vasului o farfurie intinsa, cu fata in jos. Am rasturnat vasul cu fundu-n sus :) pe farfurie si am scos cu grija folia de plastic de pe prajitura. Ei bine, crema era inchegata perfect!

Ca sa fie in ton cu anotimpul dar si cu crema, am ornat-o cu felii de portocale subtiri de portocala.


Este un desert foarte aromat si fin, insa data viitoare cand o voi face voi pune mai putin zahar in crema de portocale care a iesit poate un pic prea dulce (chiar si cu crema de smantana pusa in ea!



S-aveti un weekend placut cu zapada si sanius! :)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si