Treceți la conținutul principal

Salata de sfecla coapta


Ingrediente

2-3 sfecle rosii
3 catei de usturoi
o lingurita de seminte de chimen
ulei de masline, otet balsamic si sare dupa gust

Sfecla rosie este o minune de leguma. Plina de potasiu si acid folic ajuta la reglarea tensiunii arteriale dar are si un rol major in detoxifierea ficatului. Si ar trebui sa mancam cat mai multa si cat mai des acum iarna, cand avem la indemana atat de putine legume. Ma refer la cele de sezon, care sunt cele mai sanatoase si mai normal de consumat. Sfecla rosie este buna si cruda, mai ales pentru ca beneficiem din plin de proprietatile ei, dar sunt de acord cu voi ca cel mai mult si mai mult ne place, evident, coapta. Coapta si nu fiarta!

Prietenul Jamie :) are doua retete (poate are chiar mai multe, dar pe astea le-am descoperit eu) atat cu sfecla in stare cruda, cat si cu sfecla facuta la cuptor. Astazi am sa vi-o prezint pe cea cu sfecla coapta, atat de potrivita cu vremea de afara. De ce zic potrivita cu vremea? Pentru ca va trebui sa incingeti cuptorul si se va face cald in bucatarie si pentru ca sfecla coapta laolalta cu celelalte arome va mirosi atat de frumos si apetisant!

Pana sa descopar reteta lui Jamie, eu coceam sfecla in coaja pe gratarul cuptorului deasupra tavii, apoi o curatam, o taiam felii si o dregeam cu otet, ulei si cu hrean si/sau usturoi.

Dar Jamie are o metoda si mai grozava: se iau doua-trei sfecle frumoase si se curata de coaja. Se taie apoi in sferturi si daca este nevoie (in functie de marimea sfeclei) se taie si sferturile pe jumatate astfel incat bucatile sa nu fie exagerat de mari. Se intinde pe masa o folie de aluminiu suficient de mare incat sa cuprinda ca un cort toate bucatile obtinute. Se presara printre bucatile de sfecla usturoiul feliat, semintele de chimen zdrobite un pic in mojar se adauga sarea, uleiul de masline si otetul balsamic. Se strange folia de aluminiu bine deasupra si se baga in cuptorul incalzit la 180 de grade, cu o tava dedesubt ca sa nu curga prin tot cuptorul in caz ca nu este bine stransa folia. Sunt gata cam dupa 40 - 60 de minute - depinde daca le vreti mai al dente sau mai moi. Sfecla se coace imbibandu-se in aromele de otet balsamic, usturoi si chimen si rezultatul este absolut senzational. Sau fantastic, cum zice Jamie :) Evident ca daca este nevoie, atunci cand se serveste la masa se mai poate drege de sare, ulei, otet ba chiar puteti adauga si usturoi zdrobit pe deasupra.


Se poate consuma ca atare sau alaturi de fripturi, cartofi, fasole uscata, pilafuri - sunt putine mancarurile cu care sa nu poata fi asociata. Bun si sanatos.

S-aveti o zi calduroasa! :)

Comentarii

  1. Si este si atat de sanatos! Pofta buna! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ooo, da!!! pana si pisoiul nostru adora sfecla coapta, si el stie ce stie ;))!

    RăspundețiȘtergere
  3. hihih, gata, am facut si noi ceva cu sfecla. incredibil de bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa, sanatos si gustos! Sfecla asta trebuia ridicata in rang, imi place cand i se recunosc meritele!!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si