Aseara am gatit pentru prima oara spaghetti alla carbonara. V-am mai spus ca sunt fan paste italienesti. Fiindca nu stiam exact reteta, m-am documentat. Pe internet mai intai, of course. Am gasit diverse variatiuni pe aceeasi tema. Unele contineau printre ingrediente smantana. Altele nu. Unele se faceau cu oua intregi, albus si galbenus. Altele numai cu galbenusurile. Dar toate aveau in comun sunculita si sosul de ou cu parmezan adaugat peste pastele calde. Ajunsa acasa m-am aruncat direct pe multiubita mea carte de retete de spaghete cumparata din Siena cu 10 euro si am preluat de-aici reteta de carbonara, ca unde putea sa fie mai adevarata decat direct la sursa .. Singura abatere pe care mi-am permis-o a fost sa adaug pe langa sunculita si niste funghi porcini si patrunjel - de ce nu, de vreme ce pana si Jamie pune dovlecei in carbonara? Iata deci reteta:
Ingrediente (pt. 4 portii)
350 grame spaghete
1 ou intreg,
2 galbenusuri
50 grame parmezan
100 grame kaiser (eu am pus kaiser afumat
o mana de ciuperci (eu am folosit cam 50 grame de funghi porcini uscate cu care ma aprovizionez din Italia, aici nu stiu daca sunt)
2 catei de usturoi (facultativ
sare, piper, ulei de masline
Intr-o tigaie am pus sa se rumeneasca sunculita cu doi catei de usturoi taiati in patru pe care i-am scos cand s-au ingalbenit. Am adaugat ciupercile si patrunjelul si am lasat totul pe foc amestecand continuu pana cand s-au inmuiat ciupercile. Intre timp am pus apa la fiert pentru spaghete, iar in castronul in care urma sa servesc la masa pastele am pregatit sosul format din: 1 ou intreg, 2 galbenusuri, parmezanul, sarea si piperul amestecate bine cu furculita (ca la galustile de gris). Cand pastele au fost fierte al dente, le-am scos si scurs bine si le-am pus in tigaie peste sunculita si ciuperci. Odata bine amestecate intre ele, am rasturnat continutul in castronul cu ou si parmezan si am amestecat imediat, energic, totul. Trebuie servite imediat - aveti grija sa fie toti asezati in jurul mesei inca de cand scoateti pastele din apa - pentru ca reci isi pierd mult din calitati. Puteti sa mai adaugati si deasupra parmezan, noi asa am facut. Oricum, de-aseara spaghetele alla carbonara sunt pe lista mea de paste preferate. Si sunt si usor de facut.
Ingrediente (pt. 4 portii)
350 grame spaghete
1 ou intreg,
2 galbenusuri
50 grame parmezan
100 grame kaiser (eu am pus kaiser afumat
o mana de ciuperci (eu am folosit cam 50 grame de funghi porcini uscate cu care ma aprovizionez din Italia, aici nu stiu daca sunt)
2 catei de usturoi (facultativ
sare, piper, ulei de masline
Intr-o tigaie am pus sa se rumeneasca sunculita cu doi catei de usturoi taiati in patru pe care i-am scos cand s-au ingalbenit. Am adaugat ciupercile si patrunjelul si am lasat totul pe foc amestecand continuu pana cand s-au inmuiat ciupercile. Intre timp am pus apa la fiert pentru spaghete, iar in castronul in care urma sa servesc la masa pastele am pregatit sosul format din: 1 ou intreg, 2 galbenusuri, parmezanul, sarea si piperul amestecate bine cu furculita (ca la galustile de gris). Cand pastele au fost fierte al dente, le-am scos si scurs bine si le-am pus in tigaie peste sunculita si ciuperci. Odata bine amestecate intre ele, am rasturnat continutul in castronul cu ou si parmezan si am amestecat imediat, energic, totul. Trebuie servite imediat - aveti grija sa fie toti asezati in jurul mesei inca de cand scoateti pastele din apa - pentru ca reci isi pierd mult din calitati. Puteti sa mai adaugati si deasupra parmezan, noi asa am facut. Oricum, de-aseara spaghetele alla carbonara sunt pe lista mea de paste preferate. Si sunt si usor de facut.
Comentarii
Trimiteți un comentariu