Treceți la conținutul principal

Lasagna cu spanac


First of all, sau prima di tutto, sa ma explic.
Eu de gatit, gatesc non stop. Asta cat sunt pe-acasa evident, mai mult seara si in weekend. Dar nu mai am aparat de fotografiat capabil sa faca o poza decenta. Ori, sa pun retete fara macar o poza nu e frumos. Deloc. Cu aparatul mai slabut, dar functional al copilului am reusit sa mai smulg cateva fotografii cu diverse mancaruri executate in prag de seara, cand venim nemancati si obositi (sau odihniti :) de la servici si avem chef de ceva bun. Ca un facut, am poze tot la feluri de mancare din bucataria italieneasca. Asta e, deja am marturisit, e favorita mea!

Asadar avem nevoie de:
(nu voi putea pune cantitati foarte precise dat fiind faptul ca a trebuit sa "croiesc" lasagna" dupa vasul in care doream sa o fac si sa o prezint la masa).

- foi de lasagna cu ou (eu aleg Barilla, ca nu dau gres cu ele; dintr-o cutie de 500 grame eu am folosit un pic peste jumatate).
- spanac congelat tocat / maruntit (am folosit cam 700 de grame si a mai ramas un pic pe de laturi)
- branza feta (300 de grame)
- branza ricotta (o cutie de 125 de grame)
- 2 felii de branza topita (cea pentru sandwich / toast)
- lapte (1 cescuta)
- o ceapa mica
- un catel de usturoi
- 2 rosii decojite din conserva maruntite si bine stoarse
- unt, ulei de masline, parmezan ras, rosii pasate, sare, nucsoara dupa gust 

Mai intai am pregatit umplutura de spanac. Si anume: am incins ulei de masline in tigaie, am aruncat in el ceapa maruntita si usturoiul iar cand acestea s-au inmuiat am pus peste ele spanacul congelat. Am amestecat in el pe foc pana s-a decongelat dupa care i-am turnat putina apa sa poata da in cateva clocote. Am adaugat branza topita rupta in bucatele mici, am amestecat pana s-a incorporat. Apoi feta si ricotta, si am procedat la fel. Apoi rosiile. Si am amestecat din nou. Cand totul a capatat o consistenta suficienta si catifelata am luat tigaia de pe foc si am condimentat cu parmezan, sare, nucsoara proaspat rasa. Am pus deoparte.
Am purces (ce-mi place cuvantul asta "purces"!) la pregatirea sosului care urma sa inmoaie foile de lasagna si sa le tina strans unite cu spanacul. Nu voiam bechamel, nu ma dau in vant dupa el pentru ca are faina, ceea ce oricum aveau din belsug foile de lasagna, asa ca am topit intr-o tigaita vreo trei linguri de ricotta impreuna cu o cescuta mica de lapte pana au capatat consistenta unei smantani mai subtiri.
Odata sosul facut, am pregatit vasul de lasagna, adica l-am uns cu unt si am intins pe fundul lui un pic de sos de ricotta cu lapte, sa se inmoaie corespunzator si ultima foaie. Am pus o foaie, am uns-o cu sos de ricotta, am asezat apoi umplutura de spanac in cantitate suficienta, am presarat peste ea parmezan ras si am pus din nou o foaie de lasagna deasupra. Si tot asa am cladit lasagna pana am ajuns aproape de gura vasului. Am terminat cu stratul de spanac, presarat din abundenta cu parmezan si stropit cu ulei de masline.

In momentul urmator vasul ateriza in cuptorul preincalzit la 180 de grade unde a si ramas dealtfel vreo 35-40 de minutele. Am fost surprinsa placut de cat de bine s-au facut foile de lasagna (cu ceva ani in urma cumparam foi de lasgna care trebuiau fierte inainte, ma opaream pe maini incercand sa le scot din apa si sa le asez cumva-undeva sa nu se lipeasca, ehei, complicat) astfel incat n-o sa mai fie nevoie sa fac comenzi de foi proaspete de lasagna de la matusa din Italia :). Mi-a placut si gustul delicat al spanacului combinat cu feta si ricotta si aroma de nucsoara. Am repetat experimentul doua zile mai tarziu - ca mai aveam foi! - dar intr-un vas mai mic, cel pe care il vedeti in fotografie.
Buon appetito!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si