Treceți la conținutul principal

Chocolate fondant

Un desert ciocolatos. Si atat de bun incat orice mustrari de constiinta (in cazul in aveti asa ceva fata-n-fata cu un desert de 581 calorii portia) dispar dupa prima lingurita. Mai este cunoscut si sub denumirea de "moeuleux au chocolate" - asa mi s-a prezentat mie cand am facut cunostiinta prima oara, multi ani in urma, in Franta - sau "molten lava" sau "chocolate lava". Cand ne-am reintalnit in Romania, la French Bakery, am fost fericita ca se gaseste si la noi pentru ca nici prin cap nu imi trecea ca as putea sa fac eu asa o chestie complicata. M-am decis sa incerc dupa ce am vazut la Adi Hadean reteta sa de chocolate lava pe care a prezentat-o ca fiind neasteptat de simpla, reteta care mi-a iesit absolut exemplar prima data. Nu stiu ce am gresit constant dupa aceea pentru ca urmatoarele patru incercari au fost niste rateuri in sensul ca fie ciocolata era prea moale, fie ieseau niste briose ciocolatoase fara pic de sos de ciocolata. Atunci mi-am zis sa incerc si alte retete. Si asa am ales reteta lui Gordon Ramsey (denumita chiar "chocolate fondant") pe care v-o prezint si voua si despre care pot sa spun ca mi-a iesit perfect de fiecare data. Evident ca puteti incerca amandoua retetele (cea a lui Adi Hadean este parca si mai ciocolatoasa!) sau mai multe de atat pentru ca pe internet gasiti o groaza de variante pentru prajitura asta. Partea grozava este ca ele pot fi facute in avans si congelate cam o luna. Ba, chiar cred ca ies mai bine daca procedati asa.

Ideea este ca in final sa obtineti un fel de briosa foarte ciocolatoasa la exterior, care la interior e ca un vulcan de ciocolata fierbinte care erupe in momentul in care bagati lingurita in ea. Combinatia intre ciocolata calda si inghetata de vanilie rece este extraordinara. Puteti adauga pe langa inghetata de vanilie fructe de padure sau sos caramel.

Asadar aveti nevoie de:

50gunt topit pentru uns formele
cacao pentru tapetat formele
200g ciocolata amaruie rupta in bucati mici (eu folosesc Poiana amaruie si sunt multumita)
200g unt, taiat bucatele
200g zahar (eu folosesc zahar pudra, Gordon recomanda "caster sugar" un zahar cu granulatie mai mica dar eu nu stiu daca la noi se gaseste)
4 oua si 4 galbenusuri
200g faina
inghetata de vanilie
cuptorul incalzit la 180 de grade

1. Pregatiti formele (eu folosesc forme din aluminiu de unica folosinta pentru briose ) tapetandu-le cu unt.
Puneti-le in frigider pentru 10 - 15 minute. Dupa ce untul s-a intarit scoateti-le si mai ungeti-le odata cu unt apoi presarati deasupra cacao. Aici va previn ca veti umple totul in jur cu cacao pentru va trebui sa invartiti, sa scuturati, sa presarati formele - ca sa se repartizeze uniform praful de cacao. Daca aveti un ucenic ajutor, dati-i lui aceasta sarcina :P

2.Topiti untul impreuna cu ciocolata intr-un vas in bain-marie. Lasati sa se raceasca vreo 10 minute.
3.Intr-un bol separat bateti cu mixerul ouale si galbenusurile spuma tare impreuna cu zaharul, adaugati apoi faina si continuati sa le bateti impreuna pana se amesteca bine.

4. Turnati in trei transe ciocolata topita peste oua si faina (inca o data - aveti grija sa nu fie fierbinte ciocolata!) amestecand bine dupa fiecare transa. Amestecul rezultat va avea consistenta unui aluat de clatite mai gros.

5. Rasturnati amestecul intr-un vas din care puteti turna cu usurinta in formele de briose. Repartizati uniform amestecul in forme si tineti cont ca la cuptor fondantele vor creste iesind peste nivelul formelor; lasati formele goale de un deget. Din acest moment puteti pune in congelator fondantele si le puteti pastra pana la o luna. In cazul in care doriti sa le coaceti mai curand lasati-le in congelator cel putin 20 minute iar daca se poate, chiar o noapte.

6.Incalziti cuptorul la 180 de grade. Puneti fondantele intr-o tava si coaceti-le cam 10-12 minute pana cand incep sa creasca peste marginea formelor iar suprafata formeaza o crusta crapata la suprafata. Va recomand sa va uitati la ele dupa vreo 7-8 minute pentru ca punctul critic in care trec de la starea de tare la "exterior tare - interior moale" la starea de "exterior-tare, interior-tare" este foarte redus ca timp si un minut, doua in plus pot transforma fondantele in briose.

7. Scoateti fondantele din forme tragand usor de capete astfel cu grija sa nu se crape si sa iasa afara tot sosul de ciocolata. Asezati fiecare fondanta pe farfuria pe care o veti servi la masa.

8. Puneti deasupra inghetata de vanilie si serviti imediat. Fondantele trebuie sa fie inca fierbinti.

Trebuie sa tineti cont ca operatiunea de coacere va trebui sa se desfasoare musai cu 10 -12 minute inainte de a le servi. Desi pare un pic complicat, va sigur ca nu este! Singura provocare o reprezinta timpul de coacere si aici depinde de cuptor, asa ca tot ce va recomand este sa stati cu ochii pe ele.
 
Eu una, mi-am burdusit congelatorul cu fondante ca sa fiu sigura ca am rezerve de dulciuri pentru Sarbatori!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si