Treceți la conținutul principal

Clafoutis cu cirese si ciocolata - cu drag, pentru D



Azi este o zi speciala. Ziua cuiva foarte drag, care desi este departe de noi, ne este mai aproape ca oricand. Pentru ea am facut o prajitura care ii seamana pentru ca aduna laolalata doua gusturi contrastante dar care se completeaza de minune. Ciocolata si cirese. Dulce si racoros. Complicat si simplu. Puternic si fragil. Exact ca si D. La Multi Ani, D! La anul, pe vremea asta, vom manca impreuna din prajitura asta si vom petrece dublu, si pentru anul asta!


Reteta este luata (si adaptata) de pe unul dintre blogurile preferate de mine si de D. E atat de simpla si se face foarte repede, iar adaosul de ciocolata (de obicei clafoutis-ul nu are ciocolata in compozitie) o face sa semene cu chocolat fondant / moelleux au chocolat.

Ingredientele sunt urmatoarele:
  • 400 de grame de cirese
  • 200 grame de ciocolata amaruie (eu am folosit Heidi cu 70% cacao)
  • 2 oua mari
  • 2 linguri faina
  • 80 ml lapte
  • 4 linguri unt + 1 lingura pentru tapetat vasul
  • 2 1/2 zahar brun
  • un praf de sare
  • zahar pudra pentru ornat 
Se spala ciresele si se curata de samburi, pastrand pentru decor cateva cu samburi si codite (se spune ca aroma cireselor coapte ar fi mai puternica daca lasam samburii, asa ca daca nu va deranjeaza acest mic detaliu :) puteti sa le puneti cu samburi cu tot. Se aseaza ciresele pe fundul vasului / tavii in care veti coace prajitura. Eu de exemplu am folosit vase individuale si am repartizat in mod egal ciresele intre ele.

Se incinge cuptorul la 180 de grade. Se tapeteaza cu unt vasul / vasele.
Se topesc pe aragaz, la bain marie, ciocolata impreuna cu untul. Se pune amestecul deoparte sa se racoreasca. Intr-un castron se amesteca ouale cu zaharul, laptele si faina (si un praf mic de sare). Cand ciocolata s-a racorit se unesc intr-un vas cele doua mixuri (exact ca la chocolat fondant :) Cu o spatula de silicon se repartizeaza continutul peste ciresele din vas / vase.

Din cantitatile de mai sus am obtinut 4 vase ramekin de 200 de ml.

Se baga la cuptor pentru 20 de minute. Se lasa sa se racoreasca si se pudreaza apoi cu zahar. Se decoreaza cu cirese.





Weekend (prelungit) placut si fara ploi!

Comentarii

  1. ABSOLUT FABULOS ! Nu'mi vine sa cred, imi ploua in gura, ca sa fiu in pas cu weekendul prelungit...
    Mare mirare sa iasa oricui chestia asta, clafoutis sau cum s'o numi, ca trebuie multa atentie si suflet dedicat...
    Cu moelleux-ul m'am imprietenit deja, sper sa gust si d'asta cu cirese !!

    RăspundețiȘtergere
  2. As vrea sa zic ca e mare lucru sa iasa chestia asta dar este foarte, foarte simpla. Dar la chestia aia cu sufletul dedicat m-ai nimerit, chiar asa a fost :))

    RăspundețiȘtergere
  3. ghici ce am eu la cuptor? exact clafoutis, dar cu capsune! am facut unul cu cirese mai zilele trecute :))

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) e clar, blogosfera culinara este intr-un acord total, pana acum a fost bantuita de lemon bars, pe urma de pavlova si acum de clafoutis :) Eu am ales cirese ca prea toata lumea a promovat capsunile .. Plus ca in mintea mea iunie = cirese :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow,I`m Speechless(si eu foarte rar raman fara replica)...
    O recomandare, te rog, unde pot savura asa ceva?

    RăspundețiȘtergere
  6. :) sunt incantata de aprecieri, multumesc! nu stiu insa unde se gaseste desertul asta, eu chiar nu am mancat niciodata pana sa il pregatesc chiar eu! dar ne interesam, promit :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si