Treceți la conținutul principal

Melanzane alla parmigiana


Sau un fel de musaca de vinete cu branza in loc de carne :) mi-am zis eu in timp ce o pregateam.

Este o reteta foarte potrivita pentru valorificat vinetele uitate in frigider, asa cum a fost cazul meu - mai ales cand sunt prea putine pentru o salata de vinete coapte. De fapt sunt nedreapta, pentru ca merita facuta pentru cat e de buna si nu numai daca nu ai ce face cu vinetele din frigider :)

Pe langa 2 vinete de marime potrivita, am mai pus:

- o bila de mozarella de la Mega Image, marca 365 (nu m-am uitat la gramaj, sorry)
- doua maini de parmezan ras (Grana Padano)
- crutoane de paine croite din doua felii mai mari si prajite in tigaie in ulei de masline
- busuioc proaspat tocat (o lingura)
- o cana de sos de rosii pentru paste (pregatit cu pulpa de rosii, usturoi, oregano, busuioc, ulei de masline, sare, piper)

Din aceste cantitati au iesit patru portii.

Cum procedam? Cea mai migaloasa operatiune este legata de pregatirea vinetelor. Pe care trebuie sa le spalam, sa le curatam coaja partial (o fasie da, un ba, pana arata ca niste zebre) si sa le taiem rondele de 1 cm grosime. Apoi eu le-am lasat presarate cu sare intr-un vas intins ca sa isi lase zeama. Le-am sters (dupa vreo 15 - 20 minute) cu un prosop de hartie si le-am prajit pe rand, in serii in ulei de masline. Le-am scos pe prosop de hartie sa isi lase excesul de ulei. Apoi intr-o forma rezistenta, pentru cuptor am pus:

- un strat subtire de sos de rosii pe fundul vasului
- un strat de vinete prajite in ulei
- un strat de felii subtiri de mozarella
- sos de rosii
- busuioc proaspat
- un strat de parmezan ras

Am repetat figura inca o data si cred ca doua serii de straturi ca cele de mai sus sunt optime. Pe deasupra ultimului strat am imprastiat crutoane sfaramate grosier in mana (asta este deliciul pe care toti il vor vrea in fafurie asa ca nu va zgarciti cand faceti crutoanele!). Am bagat la cuptor pentru o jumatate de ora la 180 de grade.

Cel mai bine ar fi sa le faceti in vase individuale ca sa nu fiti nevoiti sa taiati felii - nu are aspect prea comercial (dupa cum se vede si in poza) cu atata branza topita pe acolo si cu sosul care naclaieste totul - dar gustul este divin! 

Mai ales cu un pahar de vin alb sec, rece langa ;)

Buon appetito!



Comentarii

  1. suna tare bine! cand ies din "dovlecei pe repeat" :)), trec pe vinete!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum, dar chiar acum, proaspat intoarsa din noroaie si ploi, de la tara - cautam retete cu dovlecei in asteptarea unei recolte promitatoare de dovlecei din gradina proprie :) Sunt cu ochii pe dovlecei, deci.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata intr-un mare fel, chiar daca nu au carne.
    Doamnelor, ce spuneti daca in loc de dovlecei gatim ceva carnita suculenta?( Doar un gand, nu aruncati cu dovlecei in mine!)

    RăspundețiȘtergere
  4. :) azi este "meatless Monday" - eu chiar o sa gatesc dovlecei, dar urmeaza soon si ceva cu carnita ..

    RăspundețiȘtergere
  5. Ok, sa vedem ce gatesti cu dovlecei ( de n-ar fi verzi :D)
    Ceva cu carnita=ceva magistral,da?:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu sunt foarte verzi, ca nu sunt zucchini :)
    Carnita = magistral, am inteles. Asta ma obliga :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu, nu te obliga, te solicita...un pic! ;)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si