Treceți la conținutul principal

Vinete grecesti


Vanata, o alta vedeta a bucatariei de vara. Pe langa salata de vinete, musacaua de vinete, vinetele alla parmigiana - pe loc fruntas in topul preferintelor mele sta acest fel de mancare deloc complicat dar ce-i drept migalos, pentru care trebuie sa va rezervati cam o ora. Daca mai adaugam si faptul ca trebuie folosit cuptorul cred ca va capata, pe nedrept o bila neagra, dar pentru ca rezultatul este absolut savuros si tinand cont ca se anunta ceva zile cu ploaie si vant s-ar putea sa existe ceva sanse sa incercati reteta asta.

Cantitatile folosite difera in cazul meu, in functie de cat chef am sa stau in fata aragazului si de cate persoane se vor delecta cu vinetele grecesti si in ce masura, normal :) Astfel adaptez si vasul de cuptor in care le pregatesc, mai mare sau mai mic, dupa caz. Asadar cantitatile pot diferi in functie de ce planuri aveti. Eu am sa dau cantitatile minime pe care le folosesc la reteta asta:

Asadar va pregatiti cu (cel putin):
  • 3 vinete medii
  • 4 rosii
  • 1 legatura de patrunjel
  • 5-6 catei de usturoi
  • ulei de masline cat cuprinde (pe bune, inghit vinetele ulei la prajit ceva grozav!)
Vinetele se curata de coaja, fasii, una da, alta ba. Apoi se taie rondele de grosimea unui deget. Se sareaza rondelele si se lasa intr-un vas la scurs pentru 15-20 minute, sa iasa zeama cea toxica din ele (zice-se). Dupa ce trec cele 15 minute - timp in care puteti toca marunt patrunjelul eventual - stoarceti usor de zeama fiecare felie si stergeti-o cu prosop de hartie. Intre timp puneti pe flacara aragazului o tigaie si turnati in ea putin ulei de masline. Pe masura ce stoarceti si stergeti de apa feliile de vanata asezati-le in uleiul incins si prajiti-le pe fiecare parte pana devin aurii. Nu puneti in tigaie decat atatea felii cat incap fara sa se suprapuna (vedeti, de-asta e nevoie de timp!). Eu folosesc de obicei doua tigai, ca sa mearga mai repede. Nu le lasati sa se prajeasca prea tare sa devina maronii (cum mai gresesc eu) culoarea aurie si suprafata cu aspect de crusta este ideala. Completati uleiul din tigaie cu fiecare serie de vinete, asa nu se vor arde. Odata prajite feliile le asezati in straturi pe fundul vasului pe care il veti baga la cuptor. Asezati un strat de vinete, apoi un strat de rosii feliate nu foarte subtire dar nici prea gros, apoi un strat de patrunjel tocat si catei de usturoi taiati felii subtiri. (Pont: nu va zgarciti la usturoi si la patrunjel, cu cat mai mult cu atat mai bine!) Repetati pana umpleti vasul si terminati cu rosiile si patrunjelul. Mai puneti niste ulei de masline deasupra (secretul este sa nu fie seaca). Bagati la cuptor la foc mediu pentru 40-50 de minute. Primele 20 minute acoperiti cu folie de aluminiu, apoi scoateti folia ca sa prinda o crusta delicioasa.

Poza de  mai jos este facuta inainte sa bag vasul la cuptor.


Este foarte buna servita rece, ca antreu sau fel principal. De cele mai multe ori, pun alaturi garlic bread ca si pentru feta la cuptor. Si tot de cele mai multe ori, feta la cuptor cu vinetele grecesti se insotesc minunat la o masa de vara.

Comentarii

  1. mvaaaai! minunat! asta fac maine, ca tot e frig aici deci liber la cuptorit :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu fac mancarica ta de vara!! de-abia astept sa incerc combinatia asta cu branza..

    RăspundețiȘtergere
  3. pai cred ca e acelasi principiu enuntat de tine cu feta :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu aduc vinul.Nu mai gatesc, ajunge!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Excelent!
    Retine: retsina. Se potriveste manusa :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Doriti sa faceti linkex cu www.retete-culinare.eu ?
    PR: 1
    200-400 vizite / zi
    ID: officeciupylan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce nu? Dar poate imi spuneti exact pasii de urmat pe ikemaua@gmail.com.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si