Boeuf stroganoff
Ingrediente (pentru 4 portii)
700 grame carne de vitel
1 ceapa mare taiata marunt
300 grame ciuperci la conserva (eu am avut hribi conservati in ulei picant)
(sau 400 grame ciuperci champinions proaspete, curate si taiate felii subtiri)
300 grame smantana
1 paharel de vin alb sec
1 lingura mustar de Dijon
2-3 linguri ulei de masline
sare, piper
Cartofi picanti
4 cartofi medii fierti in coaja
ulei de masline
condimentele preferate (eu am folosit smoky pery pery de la NOMU)
sare
Mi-era tare pofta de un boeuf stroganoff dar din pacate de data asta nu am putut sa fac reteta asta ca la carte. Asta pentru ca mi-au lipsit doua ingrediente esentiale: castraveciorii murati si patrunjelul. Dar chiar si asa a fost o placere pentru ca ce poate fi rau sa combini carnea de vitel cu ciuperci si sa o scalzi in smantana si mustar? Cu ocazia asta am aflat si mai multe despre boeuf stroganoff, o mancare originara din Rusia care consta intial din bucatele de carne de vita gatite intr-un sos de smantana. Langa ea se servesc de obicei cartofi pai prajiti. Eu insa am preferat o varianta un pic mai dietetica dupa cum veti vedea mai jos.
Mod de preparare boeuf stroganoff:
- Taiem carnea fasii subtiri de 1 mm si lungi de 3-4 mm (unii recomanda cuburi, eu am ales variante fasii)
- Incingem uleiul de masline intr-o cratita cu fund dublu, punem si carnea si o gatim pana cand este facuta. Aici timpul de gatire este in functie de tipul carnii folosite. Daca este o carne tare si fierbe greu, gatiti-o adaugand cate un pic de apa, pe masura ce se evapora, pana cand este facuta.
- Cand este gata, scoatem carnea si o punem deoparte.
- In grasimea ramasa in cratita (cu tot cu resturile lipite pe fundul cratitei de la gatitul carnii, yumminess :) calim intai ceapa pana devine sticloasa, apoi adaugam ciupercile. Tinem pe foc vioi inca 2-3 minute amestecand mereu sa nu se prinda.
- Adaugam vinul, amestecam in continuare sa se evapore alcoolul si mai tinem la foc mic inca 4-5 minute pana scade aproape tot lichidul.
- Punem inapoi in cratita carnea, amestecam ca sa se uneasca cu ciupercile si ceapa :) potrivim de sare si piper (proaspat rasnit de preferat).
- Adaugam in cratita si smantana amestecata cu mustarul - si daca folosim smantana fermentata avem grija sa oprim focul pana sa ajunga la punctul de fierbere (ca sa nu se taie). Oricum, dupa ce punem smantana si mustarul si mai invartim de cateva ori in mancare o putem lua de pe foc, stroganoff-ul este gata!
Mod de preparare cartofi picanti:
- Curatam cartofii fierti in coaja.
- Ii taiem felii groase de 3-4 mm
- Ii ungem cu putin ulei de masline
- Prajim feliile intr-o tigaie cateva minute pe fiecare parte pana se rumenesc
- Scoatem feliile de cartofi pe hartie absorbanta sa eliminam excesul de grasime
- Le transferam pe un platou si presaram cu condimente, ierburi aromate - dupa gust
Este o mancare gustoasa si foarte putin complicata si daca o insotiti si de un pahar de vin roze, veti fi foarte multumiti la final. Garantez :)
N-am avut o poza mai grozava, stiu, dar dovada ca a fost buna este faptul ca a ramas doar o portie minuscula, pentru un liliputan :) Greu de prezentat si de pozat asadar.
Enjoy!
Comentarii
Trimiteți un comentariu