Bun cheesecake-ul cu fructe de padure. Racoros. Perfect pentru vara. Branza dulce si vanilata, fructe de padure parfumate, biscuiti un pic grunjosi ce iti amintesc de deserturile pentru copilasi (mar ras + biscuite ras).
Eu care nu prea ma omoram dupa dulciuri, am acum cateva deserturi preferate:
Chocolat fondant si Tort de ciocolata, Tiramisu, Tarta cu mere si cheesecake cu fructe de padure cu reteta care urmeaza aici de fata.
Le si asociez deja cu anotimpurile: Chocolat fondant si tarta cu mere - iarna/toamna si tiramisu si cheescake primavara/vara :) Reteta de cheescake care m-a cucerit pe mine este cea luata de la Viorel Copolovici cu al sau "Pranz in caserola" ** Iata de ce anume avem nevoie:
Pentru blat:
- 100 grame unt
- 200 grame biscuiti (eu am folosit Petit Beurre)
Pentru crema - primul strat:
- cremă de brânză - 400 g (eu am pus 200 gr. mascarpone si 200 gr. Almette si a iesit foarte buna *dar merge grozav si doar cu Almette, simpla sau cu iaurt )
- 2 ouă
- 100 grame zahăr pudră
- 1 fiola esenţă de vanilie
Pentru al doilea strat de crema:
- 400 ml smântână (*cu grasime 12%)
- 50 g zahăr pudră
- 1 fiola vanilie
Pentru topping:
- 300 grame de fructe de padure congelate (*mix de fructe de padure sau doar zmeura. Merge si un topping simplu, cu fructe de padure proaspete, daca vreti sa mai eliminati din canitatea de zahar si sa fie mai racoroasa)
- 1 lingura zahar pudra
- 1 lingura unt
Incalzim cuptorul la 180 de grade (aceasta va fi si temperatura necesara pe durata coacerii). Se rad biscuitii sau se dau prin robot sau prin masina (eu am o masina speciala, veche de 100 de ani cred, care este the best tool ever pentru macinat nuca si biscuitii). Se topeste untul si se amesteca cu biscuitii. Amestecul astfel obtinut se aranjeaza /preseaza in forma in care doriti sa coaceti prajitura, uniform pe fundul acesteia. Acesta este blatul.
Pentru primul strat de crema se amesteca (cu lingura) branza cu zaharul, ouale si vanilia astfel incat sa obtineti o textura cremoasa si fara cocoloase. Eu am amestecat branzele intre ele, apoi am pus zaharul si la sfarsit am adaugat ouale si vanilia, incorporandu-le usor in crema de branza. Peste blatul de biscuiti intindem uniform crema de branza si punem la cuptor vasul pentru aproximativ 1/2 de ora sau mai bine zis pana ce branza se incheaga - fara sa se coloreze! Se scoate apoi vasul din cuptor si se lasa sa se racoreasca. * eu folosesc pentru cheese cake o tava simpla rotunda cu diametrul de 26 cm. Nu este necesar sa tapetati cu hartie de copt, nu se prinde de fundul tavii.
Intre timp amestecam intr-un vas smantana cu zaharul si vanilia. Dupa ce primul strat de branza de pe prajitura s-a racorit un pic se intinde uniform si cea de-a doua crema din smantana, zahar si vanilie peste primul strat si se baga din nou la cuptor pentru 10 minute. Dupa ce se scoate din cuptor si s-a racorit un pic, se da la frigider pana a doua zi (de preferat) sau pana ce straturile de branza capata consistenta - pentru nerabdatori :)
Pentru toppingul cu fructe de padure - eu am avut zmeura congelata, culeasa acum ceva timp din gradina - se pun intr-o tigaie pe foc untul si zaharul. Cand s-a topit untul (stati langa tigaie si amestecati continuu, se topeste repede!) se adauga fructele si se tin pe foc mic - amestecand din cand in cand cu grija sa nu se striveasca - pana ne place consistenta obtinuta. Eu am scazut zeama lasata de fructe pana cand sosul a fost mai ingrosat, cam ca o dulceata.
Am restante: o promisiune facuta cuiva pentru o dedicatie in rosu si verde :) si o alta promisiune facuta altcuiva pentru ceva bun cu carnita :P
Chiar asa, daca mi-ar zice cineva sa devin vegetariana as zice ca mi-e imposibil, dar in ultimul timp n-am prea gatit nimic cu carne - in afara gratarelor de weekend. Sa fie vara, si caldura de vina?
** Later edit: site-ul lui Copolovici nu mai exista in forma de atunci, dar Copolovici scrie inca aici http://www.copolovici.ro/blog/
** Later edit: site-ul lui Copolovici nu mai exista in forma de atunci, dar Copolovici scrie inca aici http://www.copolovici.ro/blog/
Cel mai bun cheesecake l-am mancat in Corfu!!
RăspundețiȘtergereDe atunci tot caut gustul ala..si nu-l gasesc. :(
Eu nici nu stiu daca l-am mancat pe cel mai bun, inca. De asta al meu am fost multumita dar neavand termen de comparatie .. nu se pune :P
RăspundețiȘtergeredoar cu o crema merge? ca mi-e lene sa ma inham la doua :)))
RăspundețiȘtergereSincer, nu vad de ce n-ar merge...
RăspundețiȘtergereCarne!Carne! Carne!
RăspundețiȘtergereSi be). Zazuzo, lasa lenea, treci la creme!!
Si..be.1). MTH-ule, carne, da?!:)))
Auch! Tocmai cand voiam sa postez reteta de dovlecei umpluti cu urda! :)) Sa nu o pun? Pacatele mele, vinerea carne?? :)
RăspundețiȘtergereBine, fie! Sa nu spui ca nu-s un bun crestin! :)))))))))))
RăspundețiȘtergereBaga dovleceii la inaintare, stiu ca o sa te revansezi.
A propos.. am facut somonul. Demential!!! Sarut mana!
Nici ca mai pot spune, clar! :)
RăspundețiȘtergereMa gandesc deja la revansa ca nici dovleceii nu i-am mai pus .. evenimentele de weekend s-au precipitat :) si deja sunt datoare rau ..
Ma bucur ca somonul a fost bun!!
Well, nu datoare, doar in urma! :))
RăspundețiȘtergere