Treceți la conținutul principal

O kavarma si alte bulgarisme

Cand am plecat in Bulgaria in vacanta mi-am propus sa gust specialitatile bucatariei bulgaresti dar odata ajunsa acolo nu am reusit sa ma tin de ce mi-am propus pentru ca am fost uimita sa constat cat de multe mancaruri ar fi trebuit sa incerc. Totusi sunt cateva pe care le-am incercat si mi-au placut cam toate:

Shopska salad

adica salata din rosii, castraveti, ardei, ceapa si branza - incredibil de buna de fiecare data.

Saci

- un mix de carne la gratar servit laolalta cu legume pe o plita foarte incinsa (plita de care mi-am cumparat si eu, evident, si am si executat vreo doi-trei "saci" de-atunci :) uite cam asa:



Supa tarator
- buna desi tot timpul am avut senzatia ca mananc un tzatziki diluat

Kavarma

- care face subiectul postarii de astazi si al unui pranz minunat de saptamana trecuta :)

Si trebuie sa listez aici, desi stiu ca un banal gratar de peste proaspat nu e tocmai tipic bulgaresc, ceva ce mi-a placut si am mancat prima oara:


Lavrac / Levrac

un peste cu carne alba si ferma, asemanatoare cu cea a doradei (pe care, by the way, nu l-am vazut pe la noi desi e peste de Marea Neagra)

Dar sa revenim la kavarma noastra. Kavarma este un fel de ghiveci sau tocanita si ca orice mancare de felul asta lasa o groaza de loc liber imaginatiei celui care o pregateste. Poate fi doar cu legume sau si cu carne de diverse feluri: porc, vita, pui, oaie. Uneori are si orez. Eu am mancat din cea de pui cu legume si tot din asta am facut si acasa. Este o mancare delicioasa, pentru care trebuie sa va rezervati timp destul, pentru ca tot secretul consta in gatitul foc mic, in cuptor, timp de cateva ore bune. Cum pe internet am gasit o groaza de variante traduse si adaptate in fel si chip, am ales pana la urma sa o fac bazandu-ma pe memoria gustului lasat de kavarma mancata in Bulgaria.

Am avut, asadar (pentru vreo 4 portii):

1 piept mare de pui
2-3 cepe medii
2 cartofi mari
4 ardei kapia copti pe tabla
4-5 catei usturoi
300 grame de ciuperci
3 rosii
ulei de masline
sare, cimbru, o foaie de dafin
o legatura mare de patrunjel

Am sarat pieptul de pui l-am taiat cuburi si l-am calit in tigaie in ulei. Am scos puiul si l-am pus deoparte in vasul de ceramica in care urma pun la cuptor kavarma. Apoi am calit in aceeasi tigaie ciupercile - tot cuburi, ceapa taiata mai grosier si cartofii, cuburi si ei. Ordinea nu trebuie sa fie neaparat asta. Rosiile au fost si ele taiate cuburi si stoarse un pic de zeama, tavalite apoi prin ulei de masline impreuna cu cateii de usturoi taiati felioare (si adaugati un pic mai tarziu decat rosiile ca sa nu se maroneasca cumva!).

Cand bucatile de pui si toate legumele calite s-au regasit in vasul de ceramica am adaugat peste ele si ardeiul kapia curatat de cozi si seminte si taiat patratele. Am mai presarat putina sare, piper proaspat rasnit, cimbru si am pus si o foaie de dafin. Am bagat totul la cuptor in vasul acoperit cu capac, la un foc domol, pana cand zeama a scazut suficient de mult sa fie pe gustul meu (din categoria "invatati din greselile altora"  - nu stiam de ce se umpluse bucataria de fum la un moment dat, dar mi-am dat seama repede ca pusesem capacul etans si zeama daduse pe dinafara si se ardea in cuptor, si se explica de ce in nota ce urmeaza :) Totul a durat cam doua ore jumatate - trei, timp in care am rezistat cu greu aromelor ce veneau dinspre cuptor.  Cand a fost gata, am presarat peste mancare patrunjel proaspat tocat.

Nota: ceea ce vedeti mai jos este un vas tipic de kavarma care se gaseste in Bulgaria in diferite dimensiuni. Cel din imagine este de o portie - zic ei; de doua portii - zic eu. Acest vas este special conceput cu o gaura in capac ca sa nu patesti ce am patit eu. Numai ca eu, desi aveam doua vase de-astea, am vrut sa fac un pic mai multa kavarma si am zis ca n-o fi foc daca o gatesc in vasul roman cu capac (dar fara gaura). N-ar fi fost - daca mi-ar fi dat prin cap sa dau un pic capacul deoparte :))

Revenind la mancare: e foarte buna si e numai potrivita cu toamna de afara, cu seri mai reci. Seamana cu ghiveciul nostru iar eu chiar am de gand sa repet curand experienta cu alte combinatii de legume dar si cu orez laolalta cu ele. Si cred ca imi voi lua inima in dinti si voi incerca si o combinatie cu carne de oaie.

S-aveti o saptamana buna!



Comentarii

  1. Ah şi eu ce mă fac fără oală din aia? :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Pana iti iei una din Nessebar, iti imprumut oala mea! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. te-ai oparit cu aburul? sau a tasnit sosul prin tot cuptorul :))? cu ocazia asta am lamurit misterul vasutelor astora pe care le-am vazut si intr-un supermarchet la capitala, dar si la Horezu ;))

    RăspundețiȘtergere
  4. Din fericire a fost doar faza cu toata zeama revarsata in cuptor - cam ce ti s-a intamplat tie cu goji dar in varianta hot si sticky pe plita cuptorului si cu fumaraie in casa :(

    @Vera - Ia uite ce zice Zazuza, ca vasele s-ar gasi prin supermarchet :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Iuhuuu, o să caut, mulţumesc! :))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si