Adevarul este ca in afara de cateva dulciuri nu prea am mai gatit nimic nou in ultima vreme si cu ocazia asta imi fac si autocritica, asa, in public. Lipsa de timp dar mai ales niste kilograme acumulate in plus dupa sarbatori - kilograme care trebuiau sa ma paraseasca demult dar nu se lasa duse :( - au fost de vina pentru retinerea mea in fata unor noi experiente culinare.
Dar briosele astea s-au nascut din dorinta de a valorifica totusi dragutele foite/fustite colorate si vesele speciale pentru muffins cumparate de la Ikea. Drept urmare am probat retetea lui Mazilique (fara whisky de data asta, ca sa pot bucura si un copil) si am ajuns la concluzia ca este buna pentru cine prefera briosele: 1.mai putin dulci; 2. un pic mai inecacioase, mai uscate. Chestia cu inecacioasele ii apartine "copilului". Dar mie mi-au placut pentru un mic dejun frugal, insotite de o ceasca de lapte cald.
Asadar nu fac decat sa repet ceea ce a scris Mazilique la ea pe blog si anume, intai ingredientele:
- 200 grame faina
- 50 grame cacao
- 1 plic praf copt
si
- 150 zahar
- 4 oua
- 200 grame de unt topit
- 150 ml lapte
In cazul meu au mai fost si bucatele de ciocolata amaruie si sos caramel.
Apoi procedura, simpla, rapida: Am amestecat intr-un bol primele trei ingrediente (faina+cacao+praf de copt). Apoi am mixat intr-un alt bol restul ingredientelor (zahar+oua+unt topit+lapte - in ordinea data)
Am turnat amestecul lichid peste cel cu faina si am mixat din nou. Cu o lingura am impartit compozitia in hartiutele de muffins, puse la randul lor in tavite de muffins (vezi foto).
NB: Nu merge sa pui formele din hartie direct intr-o tava intinsa ca se labarteaza hartiutele si te trezesti cu aluatul pe-afara.
Am pus in fiecare briosa si niste bucatele de ciocolata amaruie iar in altele cate un varf de lingurita de sos caramel foarte bine legat, facut de mine din lapte condensat. Caramelul l-am pus cand forma de briosa era pe jumatate plina, dar odata coapta briosa si taiata pe din doua am gasit caramelul la baza ei :)
La cuptor au stat la temperatura medie spre mare (180-200 grade) pana ce briosele au trecut testul cu scobitoarea (vreo 40 de minute).
Si cu o cafea alaturi merg foarte bine.
RăspundețiȘtergereSi cu cafea, cum bine zici!
RăspundețiȘtergereaaaaaaah, mie nu-mi arde de nimic, aici e o primavara dementa care ma scoate din minti. m-am saturat de caldura, de 8 grade in ianuarie, de ghiocei infloriti inainte de vreme (saracii) si de soarele asta dement care imi ranjeste isteric si ma face sa merg cu ochii mijiti. vreau zapadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
RăspundețiȘtergeremdaa, si eu mi-am dorit zapada - dar ninsoarea asta e mai mult apa si in dimineata asta am intrat in balti pana la glezne si acum m-a luat frigul! Eu vreau piure cu cotlet, gata cu zapada, mi-a ajuns! :)
RăspundețiȘtergereCam cate bucati ies, daca nu e cu suparare?
RăspundețiȘtergereIes fix douasprezece bucati!
RăspundețiȘtergereImi poti spune te rog de unde as putea face rost de ambalaj pentru prajituri.Folia in care le invelesti ?
RăspundețiȘtergereSigur ca da! :) eu le-am gasit pe cele din poza la Ikea. Dar am vazut si pe la Cora, Carrefour - e adevarat nu cu modelul asta, ci simple ..
Ștergere