Treceți la conținutul principal

Pizza cu blat subtire


Ingrediente:

Pentru blat (subtire si un pic crocant):
500 grame faina
1 cub de drojdie proaspata (de 25 de grame, scrie pe el pentru 500 grame de faina)
o lingurita miere (se poate si zahar)
o lingurita sare
o lingura ulei de masline
apa
(orientativ: apa ar intra un pic mai putin de 1/2 din cantitatea de faina)

 Baza topping:
o cana de rosii pasate (de la sticla / cutie)
cimbru uscat
sare, piper
 mozarella

Topping (alegerea mea):
gorgonzola picanta (sau alta branza cu mucegai)
sunca slaba si /sau salam picant (chorizo, cu piper, etc.)
parmezan ras
Evident ca toppingul este alegerea fiecaruia, cel de sus este numai o sugestie.
Cantitatile de topping sunt dupa gust, marimea blatului etc.

Din categoria "cum sa ii razi in nas dietei" m-am gandit sa va prezint o noua reteta cu care aveti toate sansele sa dati in cap si ultimei intentii bune de a manca dietetic si hipocaloric :) Nu de alta dar nici n-as avea sa va prezint ceva dietetic de vreme ce - de cand cu gerul de afara - in bucataria mea se perinda numai risotto sau  paste, pizza sau cartofi in untura de gasca si alte lucruri menite sa bucure simturile si stomacul. Speranta mea este ca primavara este foarte aproape si nu va trece mult pana cand voi trece la urzici, spanac si loboda. A, da! Si leurda si stevie.

Cu pizza a fost greu pana am reusit sa ma incumet sa fac un aluat decent. Decent a fost prima oara, poate si a doua. Dar dupa aia a inceput sa iasa bun, bun, bun si fix cum imi place mie, drept pentru care am devenit de neoprit. Avantul mi l-au dat cele doua surse de inspiratie, una din cartile prietenului Jamie Oliver si cealalta de la Jamie  al nostru (chiar pot sa spun asa dupa programul Farfurii curate o excelenta idee) Adi Hadean. Asa ca unul din weekendurile trecute a stat sub semnul pizzei, dupa ce am executat un aluat din 500 de grame de faina din care am facut si a doua zi dupa ce l-am pastrat peste noapte (foarte bine!) in frigider. Si am avut pizza la micul dejun si pizza seara la cina si bine a mai fost.
 
 
 
Si lucrurile se desfasoara cam asa:

  • Incingem bine cuptorul la 200 de grade.
  • Cernem faina (cu sarea deja adaugata in ea) intr-un vas mai mare.
  • Punem drojdia intr-o ceasca impreuna cu mierea si uleiul si o desfacem in putina apa calduta pana devine de consistenta unei smantani groase.
  • Facem in faina un cuib unde turnam amestecul de drojdie.
  • Incepem si incorporam cu o lingura drojdia in faina aducand din faina de pe margini inspre mijloc si turnand cate un pic de apa calduta pana cand rezulta un aluat putin lipicios si moale si faina este incorporata. La un moment dat renuntam la lingura si framantam cu mana. Daca este prea moale, mai adaugam faina.
  • Continuam apoi framanatul timp de 15 minute (ce fitness, aparate, asta gimnatica pentru brate). In final el va fi usor elastic, catifelat si usor de modelat.
  • Lasam apoi aluatul sa dospeasca, sub un servet curat, intr-un loc fara curenti de aer. Dupa 30-40 minute isi va fi dublat volumul.
  • Luam bucati / bile din aluat si le intindem cu sucitorul pana obtinem forma, dimensiunea si grosimea blatului asa cum o dorim.
  • Asezam blatul in tava si  il ungem cu o pensula cu putin ulei de masline extravirgin apoi cu sosul de rosii (nu prea mult sa nu ramana crud aluatul).


  • Adaugam deasupra toppingul ales. (Eu am pus, in ordine: felii de mozarella, bucatele de gorgonzola, felii de sunca si/sau salam, parmezan ras). Presaram cimbru si stropim cu inca un pic de ulei de masline.
  • Dam la cuptor pana cand se rumeneste blatul si se topesc frumos branzeturile.



 
Buon appetito! :)

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Salata de fasole rosie

O salata simpla, gustoasa si foarte rapida. Poate fi preparata dimineata si luata la caserola pentru un pranz gustos si satios, la servici. (Caz in care se recomanda ceva tic-tac sau guma de mestecat dupa masa, pentru ca la ceapa nu putem renunta nici in ruptul capului!) Se mananca cu pofta si multumire pentru asa o tratatie sanatoasa, fara grasimi, carnuri, sosuri, etc. 1 cutie de fasole rosie boabe 1 ardei rosu gras 1 ceapa rosie castraveciori la otet dupa placul inimii + otetul in care au stat patrunjel muuuult (zic eu, voi puneti si mai putin dar nu deloc!) ulei (eu am folosit ulei de samburi de struguri) Se taie ardeiul fasii, ceapa julienne, castraveciorii rondele si se amesteca intr-un bol de salata. Se asezoneaza cu otet, ulei sare piper si se presara cu patrunjel proaspat tocat. Pentru varianta nevegetariana a acestei salate se adauga la toate cele de mai sus ton (de preferat bucati nu macerat) si se inlocuiesc castraveciorii acri cu capere in otet.

Plăcintă cu mere (rețeta rapidă și de post)

Daca în anii trecuti, de cum venea sezonul merelor aveam pe repeat TartaTatin anul acesta abuzez de o rețeta de plăcintă cu mere mult mai simplă, care este și de post deci poate fi pregătită și mâncată fără probleme și în postul Crăciunului, care bate la ușa deja (incredibil, cum trece vremea .. ) Plăcinta asta are, așa cum apare pe ciorna de mai jos un aluat al  Laurai Adamache  și a fost popularizată în așa hal și trimisă atâtor prietene și cunoștiințe pe whatsapp încât cred că nici nu mai era nevoie să o pun aici pe blog, cred că toată lumea o știe, dar am zis că poate o fi de folos cuiva. Aici este forma în care a circulat (și circulă încă) prin cercurile selecte de prințese gospodine cu care sunt în schimburi de rețete și cu ocazia asta țin să îi mulțumesc din suflet  💗  prietenei mele G. care ne-a nenorocit împărtășindu-ne această rețeta de care am devenit dependenți și din cauza căreia ne pregătim să devenim obezi :) Ingrediente aluat: - 250 grame făină -

Arbanassi & Veliko. Veliko Tarnovo :)

Nu am reusit sa mai postez ceva, dupa cum bine ati observat, pentru ca: 1) m-am plimbat 2) cand nu  m-am plimbat am tinut dieta :P 3) cand nu m-am plimbat si nu am tinut dieta n-am gasit nici macar o reteta interesanta de pus pe blog ca doar nu era sa va tentez cu ciorbe de loboda si mancare de stevie. Nu ca nu as fi putut sa inventez si ceva mai interesant in categoria post si dieta, dar sunt perioade in viata unui om - si mai ales a mea - cand lenea e mai mare decat pofta :P Acusica e drept ca dupa asa o absenta si o abstinenta in bucatarie parca mi s-a facut dor iarasi de vremurile bune in care toata lumea din casa se plangea ca mancarea e prea rece dupa ce terminam eu de facut fotografii si de alergat cu farfuriile si castronasele intre bucatarie si balcon dupa un pic de lumina .. Mi s-a facut dor, dar nu intr-atat incat sa am a va prezenta vreo reteta noua chiar de azi, dar promit ca in weekendul prelungit ce urmeaza voi gati. Nu stiu ce, dar va fi musai ceva bun de pus a

Langosi cu branza sarata

Dupa dulce, dulce - ceva sarat, sarat :) Din categoria: "nu esti sigura, cere ajutorul cuiva mai priceput ca tine". Adica reteta asta am cerut-o - in direct pe blogul ei - nici mai mult nici mai putin decat uneia dintre blogeritele cu experienta in domeniu adica easy peasy , mama fericita de iepu mica, mica. Stiti voi.  Si tot in direct pe blogul ei am si primit linkul cat ai zice "langos". Asta pentru ca tineam minte ca vazusem la ea asa ceva si uite, nu m-am inselat.   Simpla ca buna ziua, aceasta reteta este gata sa te faca "addicted to" langosi mai ales ca ei, langosii, sunt atat de dornici de imperechere cu oricine, incepand de la branza sarata sau dulce si continuand cu varza calita sau praz sau ciuperci. Dar. Pacatul lor este ca sunt prajiti in ulei. Muuult.  Am pregatit asadar : ½ kg faina ½ cub drojdie proaspata branza telemea (cat cuprinde ca sa zic asa si sa nu zic ca nu am masurat :P) sare, zahar, chimen, ul

Paella

Iata-ma facand si paella. Trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si s-o fac, si s-o mananc. Am folosit o reteta de pe internet, un site in limba engleza, dar din pacate am dat copy / paste retetei intr-un document word si am pierdut sursa. Am folosit urmatoarele ingrediente: 40 ml ulei de masline 1 ceapa tocata 1 ardei rosu, maruntit 2 catei de usturoi, maruntiti 1 rosie maruntita 50 g carnat chorizo taiat bucati 2 pulpe dezosate de pui, taiate cubulete 300 g orez cu bobul scurt 120 ml vin alb 800 ml supa de pui 1 lingurita sofran 100 g mazare 8 creveti mari curatati 2 calamari taiati rondele 200 g scoici boia iute, sare si piper dupa gust felii de lamaie si patrunjel tocat pentru ornat Se procedeaza astfel: Puneti tigaia / cratita pe o flacara reglata mediu spre tare. Dupa ce se incalzeste tigaia puneti uleiul si apoi carnea de pui maruntita . Sarati si piperati. Prajiti carnea cateva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati carnatul chorizo si